Business Talk Δευτέρα 6/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η πτήση του Πάπα, τα deals στην υγεία και το ελικοδρόμιο του Costa Navarino 

Η πτήση του Πάπα, τα deals στην υγεία και το ελικοδρόμιο του Costa Navarino 
  • Μήνας πλήθους κυβερνητικών αποφάσεων φαίνεται πως θα είναι (και) ο Δεκέμβριος. Και αυτό διότι ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης ενέκρινε τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου όλα τα Σαββατοκύριακα του τρέχοντος μήνα, ακόμη δηλαδή και αυτό των Χριστουγέννων. Προφανώς υπάρχουν λόγοι, της αντιμετώπισης της πανδημίας συμπεριλαμβανομένης.
  • Με ελληνικά φτερά πέταξε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα με ειδική πτήση της AEGEAN και αεροσκάφος AIRBUS A321neo, ένα από τα καινούργια αεροσκάφη της εθνικής μας αεροπορικής, που είναι περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον, καθώς παράγουν σημαντικά λιγότερους ρύπους απ’ ότι τα αντίστοιχα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παράγουν έως και 25% λιγότερους ρύπους CO2 και μαθαίνουμε πως αυτό αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα για την επιλογή της AEGΕΑΝ για το ταξίδι του Πάπα, καθώς εκτός από τις προδιαγραφές ασφάλειας το επιτελείο του απασχόλησε και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πτήσης. Βλέπετε, η κλιματική κρίση αποτελεί ένα από τα θέματα που ο ίδιος έχει υψηλά στην ατζέντα του.
  • Ο Πάπας δε διαθέτει ιδιόκτητο αεροσκάφος και έως πρόσφατα ταξίδευε σχεδόν αποκλειστικά με την Ιταλική Alitalia, και πλέον με τη διάδοχο εταιρεία αυτής, την ΙΤΑ. Έτσι η επιλογή της AEGEAN για το σύνολο του ταξιδιού του Πάπα στην Ελλάδα (Λάρνακα-Αθήνα-Μυτιλήνη-Ρώμη) αποτελεί μια εξαιρετική δημοσιότητα για την ελληνική αεροπορική αλλά, όπως το θέτουν πηγές της αγοράς, «και μια κίνηση αβροφροσύνης και συμβολισμού απέναντι στη χώρα μας, καθώς το Βατικανό επιλέγει μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας για τις μετακινήσεις του».
  • Σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών εισέρχεται ο ιδιωτικός κλάδος υπηρεσιών υγείας της Ελλάδας. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη δεύτερη φάση είναι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital και ο ελληνικός όμιλος του Ιατρικού Αθηνών. Η πρώτη μεταξύ τους συνεργασία αφορά στον κλάδο των μαιευτηρίων και, εφόσον ευοδωθεί, σηματοδοτεί την ενίσχυση του Ιασώ που έχει περάσει στον έλεγχο Oaktree και την περαιτέρω ανάπτυξη της δυναμικότητας του Ιατρικού.
  • Ωστόσο οι κινήσεις αυτές αποτελούν, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, τα πρώτα βήματα μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη των ιδιωτικών κλινικών που ενδέχεται να οδηγήσει τους δυο αυτούς ομίλους είτε σε νέες συνεργασίες είτε στην αυτόνομη διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων στην υγεία που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να παραχωρηθούν. Νοσοκομεία που αναφέρονται και ως «ορφανά» assets υπο την έννοια της παραμονής τους εκτός ευρύτερων επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων.
  • Ως ένα από αυτά αναφέρεται για παράδειγμα η Ευρωκλινική που ελέγχεται από το 2008 από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Global Finance όπως και η μαιευτική κλινική Ρέα αλλά και, προοπτικά, το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Το Ντυνάν παραμένει στον έλεγχο της Τραπέζης Πειραιώς, η οποία θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή με βάση το βέλτιστο συμφέρον των μετόχων της για την αξιοποίησή του καθώς τα τελευταία έτη μετά και την αναδιάρθρωση που δρομολόγησε η Πειραιώς καταγράφει βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη. Βεβαίως κομβικό ρόλο στην αγορά θα συνεχίσει να διαδραματίζει και η CVC Capital που οδήγησε το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών αποκτώντας σειρά μεγάλων ελληνικών νοσοκομείων. Στην εικόνα βρίσκεται και το σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Farallon Capital στο οποίο έχει περάσει ο έλεγχος της Euromedica, η αναδιάρθρωση της οποίας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.
  • Από τα ελληνικά φτερά του Πάπα, στα ελικόπτερα: το νέο ελικοδρόμιο στο συγκρότημα Costa Navarino, το οποίο βρίσκεται στον Πυλόκαμπο του Δήμου Πύλου-Νέστορος, δηλαδή στη νέα επέκταση του τουριστικού θέρετρου είναι γεγονός. Το όνομα αυτού; Navarino Heliport. Το ελικοδρόμιο, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελικόπτερα μήκους έως 18,7 μέτρων, συμπληρώνει το προφίλ του Costa Navarino ως συγκροτήματος και για εγχώριους και διεθνείς απαιτητικούς ταξιδιώτες υψηλού καθαρού εισοδήματος.
  • Και μια και η αναφορά στο Costa Navarino  αξίζει να σημειωθεί πως σημαντικότατες εισπράξεις έχουν αποφέρει στην ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το Costa Navarino, και οι πωλήσεις των πολυτελών κατοικιών οι οποίες απέφεραν έσοδα περίπου 40,5 εκατ. ευρώ το 2020 και συνεχίζονται ακάθεκτες.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News