Business Talk Τετάρτη 30/06/2021, 11:28
BUSINESS TALK

Θετικές εξελίξεις για Aegean, Attica Group, ΕΥΔΑΠ, Prodea και ποντοπόρο

Θετικές εξελίξεις για Aegean, Attica Group, ΕΥΔΑΠ, Prodea και ποντοπόρο
  • Χωρίς εκπλήξεις-καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης είχε προαναγγείλει τη σχετική εξέλιξη από την περασμένη Παρασκευή- ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία «ξεκλειδώνει» η συμφωνία Δημόσιου/ΕΥΔΑΠ για το ακατέργαστο νερό. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε, χθες, από τη Βουλή. Κλείνει έτσι μία εκκρεμότητα πολλών χρόνων, εξαιτίας της οποίας το ποσό των 157 εκατ. ευρώ, που αφορά το αδιύλιστο νερό της περιόδου 2013-2020 επιβαρύνει τα μεγέθη του 2020 της ΕΥΔΑΠ. Τώρα βέβαια, σειρά έχει η έκδοση των ΚΥΑ που είναι απαραίτητες για να φτάσουμε στην οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο ημερών. Τα δύσκολα όμως, σε κάθε περίπτωση, έχουν περάσει.
  • Εντυπωσίασε η Aegean την αγορά με τα αντανακλαστικά της όταν ανακοίνωσε πως διπλασιάζει την αξία της πίστωσης, το πάσο ελευθερίας, που δίνει η κυβέρνηση στους νέους 18- 25 ετών για να εμβολιαστούν. Έδειξε το δρόμο και θα ακολουθήσουν κι άλλοι με τις ανακοινώσεις να αναμένονται οσονούπω.
  • Στα θετικά για την Aegean, αλλά και για άλλους ομίλους ευαίσθητους στις τιμές των καυσίμων όπως η Attica Συμμετοχών, και το γεγονός πως το hedging στα καύσιμα φέτος δεν θα τους στοιχίσει χρηματοοικονομικά κόστη μεγάλα όπως συνέβη κατά το 2020. Χρόνια κατά την οποία η ακτοπλοϊκή επιβαρύνθηκε με 25 εκατομμύρια ενώ η αεροπορική με πόσο τουλάχιστον διπλάσιο. Φυσικά η χρονιά θα είναι δύσκολη σε επίπεδο λειτουργικό αλλά οι δύο όμιλοι – πρεσβευτές της χώρας στις μεταφορές έχουν αποδείξει την ευελιξία και την διορατικότητα τους.
  • 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια για 228 ποντοπόρα πλοία μεταχειρισμένα δαπάνησαν οι έλληνες εφοπλιστές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίζοντας την πάγια στρατηγική διαρκής ανανέωση του στόλου και αποκτήσεις ποιοτικού τονάζ. Την ίδια περίοδο πούλησαν και 128 παλαιότερα πλοία από τα οποία έλαβαν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Allied Shipbroking, ενώ ένα επιπλέον απροσδιόριστο πόσο εισέπραξαν και από διάλυσης ακόμα παλαιότερων ποντοπόρων τους. Στα 3,7 δισεκατομμύρια επενδύσεων πρέπει να προστεθούν επιπλέον κεφαλαιακές δαπάνες που καταβλήθηκαν για την συμβασιοποίηση παραγγελιών σε ναυπηγεία.
  • Γιατί έχουν όλα αυτά σημασία; Διότι οι έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην κορυφή τον αθροιστικών συναλλαγών στην δευτερογενή αγορά ποντοπόρων και μάλιστα με διαφορά 1,2 δισεκατομμυρίων από την δεύτερη Κίνα. Καμιά άλλη εθνική πλοιοκτησία δεν προσέγγισε ούτε καν το 1 δισεκατομμύριο σε αγορές μεταχειρισμένων κατά το πρώτο εξάμηνο. Αυτό που δείχνει η φωτογραφία της στιγμής είναι πως Ελλάδα και Κίνα έχουν ξεχωρίσει με διαφορά από τις υπόλοιπες ναυτιλιακές δυνάμεις και συνεχίζουν να αυξάνουν τα μεγέθη τους με τους έλληνες μάλιστα να έχουν σαφώς μεγαλύτερο διασκελισμό.
  • Πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, 20.000 ευρώ, για χειραγώγηση μετοχής, καταλογίστηκε σε διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εισηγμένης. Αυτό το πρόστιμο όμως αφορά παλαιά υπόθεση, δεκαετίας σχεδόν, για την περίοδο που ήταν διευθύνων σύμβουλος εκεί και όχι την σημερινή του απασχόληση σε άλλο όμιλο. Αλλά το θέμα προβληματίζει ορισμένους αρμόδιους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι μπορεί και να κληθούν να αποφανθούν για το fit and proper. Πόσο μάλλον που το ίδιο πρόσωπο έχει εισπράξει κι άλλο πρόστιμο, 100.000 ευρώ, για χειραγώγηση μετοχής άλλης εταιρείας, μόλις πριν δυόμιση χρόνια, τον Ιανουάριο του 2019.
  • Είχαμε χρόνια να δούμε διαφήμιση εταιρείας στην τηλεόραση με αντικείμενο αμιγώς τη διαχείριση ακινήτων. Ο λόγος για το τηλεοπτικό σποτ της Prodea, η οποία συστήνεται, για πρώτη φορά, στο ευρύτερο κοινό. «Ίσως να μην έχουμε γνωριστεί, ίσως όμως, και να μας γνωρίζετε μέσα από τις επενδύσεις μας σε εμπορικά ακίνητα που ξεπερνούν τα 350. Μοιραζόμαστε την ίδια άποψη για την αισθητική αλλά κι ένα κοινό όραμα για βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρει το βίντεο. Όσοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, θεωρούν πια «σιγουράκι» ότι ο κύβος ερρίφθη για την έκδοση ομολόγου της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ από την Prodea που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων 2 δισ. ευρώ.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News