Business Talk Δευτέρα 28/12/2020, 07:39
BUSINESS TALK

Η αρχή του τέλους, οι διαγωνισμοί και τα κατεβασμένα ρολά

  • Οι εμβολιασμοί επιταχύνουν τη διαδρομή προς τον τερματικό σταθμό της πανδημίας. Ωστόσο, απομένουν ακόμη χιλιάδες μίλια που πρέπει διανύσουμε, με τον Fauci να εκτιμά ότι στις ΗΠΑ η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τι σημαίνει αυτό για κλάδους, όπως οι αερομεταφορές; Ότι «το 2021 θα είναι μία καλύτερη χρονιά, αλλά δεν πρόκειται ο κορωνοϊός να εξαφανιστεί», όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) Αλεξάντερ Ντε Ζούνιακ. Με τα δεδομένα αυτά, στα καθ’ ημάς, η εγκριθείσα κρατική ενίσχυση 120 εκατ. για την Aegean, που συνοδεύεται με επιπρόσθετη αύξηση κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, θα επουλώσει ορισμένες από τις πληγές που προκάλεσε στην αεροπορική η απώλεια ρευστότητας λόγω Covid-19. Ωστόσο, στις αερομεταφορές κι ευρύτερα στον τουρισμό, όλα θα κριθούν από το πότε οι επιβάτες θα επιστρέψουν στα αεροπλάνα.

 

  • Ως τότε θα συνεχιστούν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και οι Έλληνες θα εξακολουθούν να καταφεύγουν σε ηλεκτρονικές εφαρμογές προκειμένου να αλλάξουν παραστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν φέτος στη χώρα μας σε εφαρμογές κινητής αυξήθηκαν κατά 36,3%, έναντι του 2019, σε περίπου 78 εκατ. ευρώ.

 

  • Ένα ακόμη απότοκο της πανδημίας είναι οι αυξημένες ανάγκες για τηλεργασία. Γι’ αυτό στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν στην εκ νέου δημοπράτηση της σύμβασης ύψους 716 χιλ. ευρώ για την προμήθεια 850 φορητών υπολογιστών. Η διαδικασία επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί, ήδη, μία φορά, αλλά κατέστη άγονη ελλείψει ενδιαφερομένων.

 

  • Στο υπουργείο Υποδομών ένας άλλου είδους διαγωνισμός προχωράει, για την ώρα, απρόσκοπτα. Αφορά την προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών ανίχνευσης εκρηκτικών, με τρεις υποψήφιες εταιρείες να έχουν δώσει το «παρών». Ωστόσο, δύο από αυτές, περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

 

  • Περίπου δύο μήνες θα συμπληρώσουν, προσεχώς, με κατεβασμένα τα ρολά τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Γι’ αυτό οι πράκτορες ζητούν την οικονομική στήριξή τους, με μέτρα, όπως η μη καταβολή μέρους του κόστους τηλεπικοινωνιών (75 ευρώ), της συνδρομής των καναλιών και των τελών της ασφαλιστικής εταιρείας. «Ο ΟΠΑΠ μέχρι σήμερα δείχνει να έχει επίγνωση των προβλημάτων μας, προχωρώντας στην λήψη μέτρων που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. […] Ταυτόχρονα, πρέπει να έχουμε μία πρώτη προσέγγιση στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε όταν με το καλό γυρίσουμε στα πρακτορεία μας. Αυτό επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό με την ρευστότητα που θα προσφέρει η μερική αποπληρωμή – ρύθμιση του πρώτου εβδομαδιαίου εκκαθαριστικού και η αναστολή πληρωμών παγίων χρεώσεων για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα» αναφέρει η ΠΟΕΠΠΠ.

 

  • Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Intrakat για την έγκριση της απόσχισης του κλάδου μεταλλικών κατασκευών της εταιρείας και την εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική Fracasso Hellas. Η τελευταία που έχει προκύψει από τη συνεργασία της Intrakat με την ιταλική Fracasso δραστηριοποιείται στην παραγωγή συστημάτων οδικής ασφάλειας, διαθέτοντας μονάδα παραγωγής στην Λάρισα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News