Business Talk Παρασκευή 3/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Τα καλά νέα στον τουρισμό, το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Beat

Τα καλά νέα στον τουρισμό, το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Beat
  • Το σκοτάδι είναι πιο βαθύ λίγο πριν ξημερώσει λένε οι αγγλοσάξονες και μοιάζει να αρμόζει στην στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό. Ενώ λοιπόν επικρατούν εντονότατες ανησυχίες για την πορεία του τουρισμού εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, διαπιστώνεται πως η ζήτηση από την Αμερική για ταξίδια στην Ελλάδα το 2022 είναι ακόμα ισχυρότερη από αυτή που γνωρίσαμε φέτος. Εξειδικευμένοι φορείς που παρακολουθούν τα σχετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των διαδικτυακών αναζητήσεων, αναφέρουν πως η ζήτηση για Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί αυτή την περίοδο ενώ πολύ μεγάλη είναι και η αύξηση από την γερμανική την βρετανική και την γαλλική αγορά.

 

  • O όμιλος ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε μέσω της θυγατρικής του, Titan America LLC, μια νέα επένδυση ύψους 35 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή θολωτής αποθήκης χωρητικότητας 70.000 τόνων στον σταθμό εισαγωγών Port Tampa Bay, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, καθιστώντας τον ως τον μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα. Η επένδυση θα αναβαθμίσει την εισαγωγική δυναμικότητα του Τιτάνα στις ΗΠΑ. Η αναβάθμιση του σταθμού εισαγωγών Port Tampa, γίνεται σε μια εποχή που η αγορά στη Φλόριντα βρίσκεται σε ταχεία ανάπτυξη και αναμένονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών. Η Ένωση Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) προβλέπει συνεχή ανάπτυξη και αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου κατά 14,8% στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2024, ποσοστό που δεν περιλαμβάνει τις προοπτικές ανόδου από το πρόγραμμα επενδύσεων 1 τρις. δολαρίων που έχει ανακοινωθεί για τις υποδομές.

 

  • Άλλη μία ομολογιακή έκδοση, αυτή της Noval Properties που είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε. Για την ακρίβεια υπερκαλύφθηκε, σχεδόν κατά τρεις φορές (2,8), γεγονός που σημαίνει ότι στην αγορά υπάρχει μπόλικη ρευστότητα που αναζητά ασφαλή καταφύγια να τοποθετηθεί, σε μία περίοδο μηδενικών επιτοκίων. Σημειωτέον ότι το επιτόκιο των ομολογιών ανήλθε σε 2,65%.

 

  • Κάτι αντίστοιχο εκτιμάται ότι θα συμβεί με το ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία προχωρά σε δημόσια προσφορά από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου. Από τα αντληθέντα κεφάλαια -291,7 εκατ. ευρώ μέτα την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης- τα 225 εκατ. θα διατεθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ενώ 46,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,4 δισ. ευρώ που εκτοξεύεται σε 4,5 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν τα προς υπογραφή έργα.

 

  • Επιτέλους ανοίγει η αγορά του καταδυτικού τουρισμού στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να θριαμβεύσει παγκοσμίως λογω του ενάλιου πλούτου της. Την Πέμπτη ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε με τον  Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και συζήτησαν την προώθηση του project των υποβρύχιων πάρκων με στόχο την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού. Πρωτοβουλία που αποσκοπεί και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά με προστασία του περιβάλλοντος και της υποθαλάσσιας ζωής και αρχαιοτήτων. 

 

  • Ακόμα και τα lockdown και η μετάλλαξη omicron δεν μπορούν να εκτροχιάσουν την αισιοδοξία των διαχειριστών κεφαλαίων ότι το ράλι του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου θα επεκταθεί στο επόμενο έτος. Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 Index θα κερδίσει 9,3% μέχρι το τέλος του 2022 σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης, σύμφωνα στον μέσο όρο των 17 προβλέψεων στην έρευνα στρατηγικής του Bloomberg. Αυτό συγκρίνεται με τα μέσα ετήσια κέρδη 4% τα τελευταία 20 χρόνια και θα έφερνε το δείκτη σε νέο υψηλό.

 

  • Την πιστοληπτική ικανότητα της Attica group αναβάθμισε η ICAP στο πλαίσιο της τακτικ επαναξιολόγησης της εταιρίας. Συγκεκριμένα, ο φορέας απέδωσε διαβάθμιση ΒΒ (κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου) στην εταιρεία, η οποία αναμένεται προσεχώς να πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση για τη διανομή μερίσματος. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί επενδύσεις αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,4 δισ. ευρώ που εκτοξεύεται σε 4,5 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν τα προς υπογραφή έργα.

 

  • Αυξημένες κατά 43% ήταν οι διαδρομές που πραγματοποίησε η Beat φέτος, σε επίπεδο δεκαμήνου, σε σχέση με το 2019, εξέλιξη που δεν σχετίζεται παρά με την…αποστροφή των Ελλήνων, ελέω πανδημίας, προς τις αστικές συγκοινωνίες. Η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί και αφορά τη δυσκολία των χρηστών της εφαρμογής της να βρουν ταξί, μέσω οικονομικών κινήτρων στους οδηγούς της, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε περίπου 8.000. Για του χρόνου, η Beat προβλέπει διψήφια ανάπτυξη, ενώ στο στόλο της θα ενταχθούν και 100 ηλεκτρικά ταξί.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News