Business Talk Πέμπτη 2/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Νερό στο αυλάκι του δημοσίου, ρεύμα στην Ιντρακάτ και νέες αφίξεις στη Μύκονο

Νερό στο αυλάκι του δημοσίου, ρεύμα στην Ιντρακάτ και νέες αφίξεις στη Μύκονο
  • Κύκλοι της κυβέρνησης αλλά και της αγοράς εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους για τη θεσμική -όπως τη χαρακτηρίζουν- στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε κρίσιμες υποθέσεις που την απασχόλησαν εσχάτως με γνώμονα τον νόμο και την προστασία των επενδυτών. 

 

  • Λίγο πριν από τη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η συμφωνία του Δημοσίου με την ΕΥΔΑΠ για την περίοδο 2021-2040 σχετικά με το αποκλειστικό δικαίωμα της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Αττικής να παρέχει υπηρεσίες στην περιοχή αρμοδιότητάς της. Τα δύσκολα έχουν περάσει, όπως, δηλαδή, η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου και της ΔΕΚΟ και η έκδοση της υλοποίησης των προαπαιτουμένων σε νομοθετικό επίπεδο. Έτσι, τώρα μένει το τυπικό σκέλος της διαδικασίας, δηλαδή η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε οι μέτοχοι της εισηγμένης να εγκρίνουν τη χορήγηση ειδικής άδειας για την κατάρτιση δύο συμβάσεων. 

 

  • Μία μεταξύ Δημοσίου, ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠ για την ανανέωση του αποκλειστικού δικαιώματος παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που χορηγήθηκε στην εισηγμένη έως τις 31.12.2040. Και άλλη μία για την ανάθεση στην ΕΥΔΑΠ υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής για τρία έτη, έργο για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετικός διαγωνισμός. Η νέα σύμβαση, που θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέψει στην εισηγμένη να ανακτήσει κόστος, ύψους 157 εκατ. ευρώ, για το αδιύλιστο νερό της περιόδου 2013-2020 (για την οποία δεν υπήρχε συμφωνία). Το ποσό αυτό έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στα αποτελέσματα του 2020, επιβαρύνοντας, εφάπαξ, τα μεγέθη της περσινής χρήσης.

 

  • Πιστή στο σχέδιό της- όπως το είχε περιγράψει ο CEO Π. Σουρέτης ήδη από τον Ιούνιο- για ενίσχυση της δραστηριότητάς της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένει η Intrakat. Έτσι, η τεχνική εταιρεία απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Καστρί Ευβοίας Α.Ε., που κατέχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για Αιολικό Πάρκο ισχύος 5ΜW. Σύμφωνα με τους όρους, το έργο περιλαμβάνει την αποξήλωση και ριζική ανανέωση του εξοπλισμού του (repowering), έχοντας εξασφαλισθεί 20ετής σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ.

 

  • Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Μήτση προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία-κατασκευή 3 νέων Ξενοδοχείων 5 αστέρων, δυναμικότητας 225 δωματίων/450 κλινών, στο νησί της Μυκόνου στην περιοχή Ελιά, μέσω της διαδικασίας του Ν. 3894/2010. Το αίτημα της εταιρείας για την υπαγωγή στον Νόμο 3894/2010, ως ισχύει, του επενδυτικού της έργου, έχει υποβληθεί στην Enterprise Greece.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News