Business Talk Τετάρτη 1/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η μετακόμιση του ΓΑΙΑ, οι Porsche και η Ελλάκτωρ

Η μετακόμιση του ΓΑΙΑ, οι Porsche και η Ελλάκτωρ
  • Όπως είχε ενημερώσει χθες η στήλη έγκαιρα τους αναγνώστες της, το νέο deal στην υγεία είναι γεγονός. Εξηγούμαστε. Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, που κρατά τα ηνία του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, πούλησε στο ΙΑΣΩ – δηλαδή στην Oaktree, που ελέγχει το γνωστό πριν την εποχή των μνημονίων και ως μαιευτήριο των επωνύμων – τη ΓΑΙΑ Μαιευτική. 
  • Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΑΣΩ σήμερα, σε έναν βαθμό, τείνει να μετατραπεί από γυναικολογική και μαιευτική σε γενική κλινική. Και μάλλον ορθώς, δεδομένης της υπογεννητικότητας, η οποία δεν βοηθά να ανθίσει ο κλάδος των τοκετών, και φυσικά των αυξημένων αναγκών συνολικά στο σύστημα υγείας λόγω των πιέσεων που ασκεί η πανδημία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους επιθυμούν να κλείσουν χειρουργείο οπουδήποτε, όλη αυτήν την περίοδο του κορωνοιού. 
  • Σε άλλο κλίμα και θέμα, το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, οι πωλήσεις Porsche επλήγησαν σημαντικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου της εισηγμένης, διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 18,3%. Αιτία; Η περιορισμένη διαθεσιμότητα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει διεθνώς η εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, οι πωλήσεις δίκυκλων και προϊόντων θάλασσας (Yamaha), αυξήθηκαν κατά 6,6%, στα 13,6 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 28%, στα 42,4 εκ. ευρώ στο ενιάμηνο. Τις καλύτερες επιδόσεις εμφανίζει ο κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) της Μοτοδυναμική που εμφάνισε άνοδο πωλήσεων κατά 114%, στα 14 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 81,4%, στα 18,6 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο.
  • Δυσκολίες αποκαλύπτουν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεάμηνου που ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ. Στα αποτελέσματα εννεάμηνου οι πωλήσεις μειώθηκαν 4% από 667,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020 του κορονοϊού, σε 637,7 εκατ. ευρώ εφέτος. Οι ζημιές προ φόρων αυξήθηκαν κατά 65% σε 39,8 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές της περιόδου είναι αυξημένες 41% σε 56.1 εκατ. ευρώ.
  • Ο σημαντικότερος τομέας, που είναι ο κατασκευαστικός έχει μείωση κερδοφορίας προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων (EBITDA) 62%, με συνέπεια η συνολική κερδοφορία να είναι μειωμένη κατά 11% σε 98,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, στο τρίτο τρίμηνο, η Ελλάκτωρ επέστρεψε στην προ φόρων κερδοφορία (8 εκατ. ευρώ), σπάζοντας ένα σερί 6 συναπτών τριμήνων ζημιών.
  • Να περιληφθεί σε δύο υψηλής σημασίας χρηματιστηριακούς δείκτες πέτυχε η Παπουτσάνης. Πρόκειται για τον Δείκτη AthexESG που περιλαμβάνει τις 49 κορυφαίες ελληνικές εισηγμένες με υψηλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης και για τον FTSE/XA Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης. Ο τελευταίος περιλαμβάνει τις εταιρείες που συστηματικά επιβραβεύουν τους μετόχους με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια επενδυσιμότητας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News