Business Talk Δευτέρα 12/07/2021, 07:02
BUSINESS TALK

Ο νέος παίκτης της ενέργειας και ποιος θα λύσει τον κύβο του Ρούμπικ της MLS

Ο νέος παίκτης της ενέργειας και ποιος θα λύσει τον κύβο του Ρούμπικ της MLS
  • Την Παρασκευή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της στήλης, υπέγραψε η MLS με την Whitetip investments τη σύμβαση για την ανάθεση της σύνταξης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι υπογραφές έπεσαν πριν ή μετά τις ανακοινώσεις από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γ. Βακάρο για την επιλογή της Whitetip ως χρηματοοικονομικού συμβούλου. Την απάντηση την ξέρουμε, αλλά δεν θα τη δώσουμε, μιας και το αποτέλεσμα μετράει. 

 

  • Βέβαια, στην περίπτωση της MLS το αποτέλεσμα, η εξυγίανσή της, δηλαδή, είναι πιο δύσκολη ακόμη και από την λύση του κύβου του Ρούμπικ (προτού βγουν τα λυσάρια). Η εταιρεία χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, εκκρεμεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων για το 2019 και το 2020 και η οργανική δραστηριότητά της είναι πενιχρή. Από σήμερα το ομόλογο ΜΛΣ01 ύψους 4 εκατ. ευρώ είναι σε καθεστώς default, γεγονός που φέρνει την εταιρεία αντιμέτωπη με νομικές ενέργειες. Παρόλ’αυτά, η διοίκηση της MLS θα ζητήσει την Τετάρτη στην γενική συνέλευση των ομολογιούχων την παράταση της ισχύος του ΜΛΣ01. Και δεν θα την λάβει, επειδή, ως όλα δείχνουν, δεν θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υψηλή απαρτία του 66% των παρόντων. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά στην MLS είναι μια ωραία ατμόσφαιρα.

 

  • Σήμερα μέσω σχετικών ανακοινώσεων αναμένεται να επισημοποιηθεί η είσοδος στην ελληνική ενεργειακή αγορά μίας ευρωπαϊκής πολυεθνικής εταιρείας. Πρόκειται για την Cero Generation, η οποία σε κοινοπραξία με την ελληνική εταιρεία Wattcrop επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να υλοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 750MW. Σε πρώτη φάση, οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν, από κοινού, το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της Wattcrop που ξεπερνάει τα 480MW.

 

  • Η Cero Generation διαθέτει περισσότερα από 8 GW υπό ανάπτυξη και 150 έργα σε όλη την Ευρώπη. Ανήκει στο Green Investment Group (GIG) που ελέγχεται από το βρετανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο Macquarie, ο οποίος επικεντρώνεται στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων, αιολικών πάρκων κι έχει επενδύσει περίπου 30 δισ. ευρώ σε πράσινα έργα.Όσον αφορά τη Wattcrop ιδρύθηκε το 2019 με στόχο την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτοντας έδρα στην Πτολεμαΐδα και το Λονδίνο.

 

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News