Business Talk Πέμπτη 8/07/2021, 07:00
BUSINESS TALK

Πόσος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στον πύργο του Ελληνικού

Πόσος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στον πύργο του Ελληνικού
  • Δεν είχε έσοδα από μερίσματα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Ο λόγος; Το πρώτο και τέταρτο τρίμηνο της χρήσης λαμβάνει χώρα περιορισμένος αριθμός γενικών συνελεύσεων κατά τις οποίες αποφασίζεται η διανομή μερισμάτων και οριστικοποιείται το δικαίωμα των μετόχων να τα εισπράξουν. Ως εκ τούτου, η ΕΕΣΥΠ αναμένει σημαντικά έσοδα από μερίσματα τα δύο επόμενα τρίμηνα, οπότε πραγματοποιούνται κυρίως οι γενικές συνελεύσεις των θυγατρικών της. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία εισέπραξε πάντως 2,2 εκατ. ευρώ από μέρισμα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

 

  • Με βάση τις τιμές που γνωρίζει η αγορά για το πόσο θα πωλούνται τα διαμερίσματα στον Πύργο της Μαρίνας του Ελληνικού (από 8.000 έως και 26.000 ευρώ το τετραγωνικό) προκύπτει, από πρόχειρους υπολογισμούς , πως η παραχωρησιούχος θα έχει ένα έσοδο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ από αυτό και μόνον το έργο. Πόσο όμως θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για αυτά τα διαμερίσματα; Ποιo δηλαδή θα είναι το ετήσιο όφελος του Δημοσίου από τον «ψηλότερο παραθαλάσσιο ουρανοξύστη στην Μεσόγειο», όπως τον διαφήμιζε χθες η Lamda; Με τη βαρύτητα της ανάπτυξης να στρέφεται στην οικιστική ανάπτυξη σε ολόκληρη την έκταση, τέτοια ερωτήματα είναι φυσικό να ανακύπτουν. Kαι πρέπει απαντηθούν για να ξεκαθαρίσει και το άμεσο πραγματικό όφελος για τον προϋπολογισμό της χώρας. Και να μη γίνεται λόγος μόνο για τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη που συχνά υπολογίζονται κατά το δοκούν από αυτούς που τα χρησιμοποιούν ως επιχειρήματα.
  • Κατά τα άλλα δεν ήταν λίγοι όσοι, βλέποντας, τη χθεσινή παρουσίαση της Lamda Development για τον παραλιακό ουρανοξύστη Marina Tower στο Ελληνικό, απέκτησαν το δικό τους (ελληνικό) όνειρο να αγοράσουν ένα από τα 200 διαμερίσματα που θα δημιουργηθούν στους 44 ορόφους του. Τώρα ενδιαφέρον θα έχει η επόμενη παρουσίαση της εταιρείας στις 20 Ιουλίου για τα υπόλοιπα οικιστικά project, με τον Οδυσσέα Αθανασίου, να έχει πει ότι τιμές θα κινούνται κοντά στα επίπεδα των κατοικιών στα Νότια Προάστια.

 

  • Εξεπλάγην εχθές πολύς κόσμος με την επικράτηση του εφοπλιστλη Γιώργου Προκοπίου επί του αντιπάλου του, επίσης εφοπλιστή, Θεόφιλου Πριοβόλου, για την απόκτηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η αλήθεια είναι ότι ο Προκοπίου εμφανίστηκε φέτος, απλούστατα γιατί στον προηγούμενο διαγωνισμό τον Δεκέμβριο δεν συμμετείχε. Όμως το ενδιαφέρον του για ακίνητα και λιμενικές εγκαταστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν την διαδρομή του. Κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια ακινήτων στη Μεσόγειο. Όσον αφορά σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις όπως τα ναυπηγεία, παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί και για το λιμάνι της Καβάλας ενώ εσχάτως συζητήθηκε το ενδιαφέρον του για ναυπηγεία σε ανατολικό-ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα το ερώτημα είναι ποια είναι τα σχέδια του για το Σκαραμαγκά. Διότι όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αντιλαμβάνονται πως τα πλάνα των δραστηριοτήτων του ενδεχομένως θα επεκταθούν πέραν της πιθανής εμπλοκής των ναυπηγείων στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News