Business Talk Τετάρτη 7/07/2021, 07:10
BUSINESS TALK

Η επιστροφή κεφαλαίου της Prodea και τα παλιά ανοιχτά μέτωπα

Η επιστροφή κεφαλαίου της Prodea και τα παλιά ανοιχτά μέτωπα
  • Η επιστροφή κεφαλαίου εντάσσεται στη στρατηγική επιστροφής αξίας στους μετόχους, όπως ανέφερε, χθες, στη γενική συνέλευση της Prodea ο επικεφαλής της εταιρείας Άρης Καρυτινός. Εξηγώντας το σκεπτικό της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 74,093 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι…λεφτά υπάρχουν, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο-δυόμισι χρόνια, για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Τα έσοδα της Prodea που προέρχονται από οργανική δραστηριότητα, δηλαδή από το management ή την πώληση ακινήτων, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το ομόλογου των 300 εκατ. ευρώ, καλύπτουν τις επενδύσεις που σχεδιάζει η εταιρεία και αποσκοπούν στην μετατροπή των ακινήτων της σε «πράσινων» και βιοκλιματικών με υψηλές προδιαγραφές.   

 

  • Η εταιρεία προχωρά στην έκδοση ομολόγου 300 εκατ. ευρώ, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Εκτός από τους θεσμικούς επενδυτές, η έκδοση, όπως ανέφερε ο CEO της Prodea, απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό, εκτιμώντας ότι θα έχει επιτυχή κάλυψη. Σημειωτέον ότι αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

 

  • Οι παλιές υποθέσεις δεν κλείνουν πάντα εύκολα, ιδίως όταν είναι δικαστικές. Έτσι, στο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ Ευθύμιο Μπουλούτα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου επέβαλε ένα ακόμη πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αφορά τη «θητεία» του στην Cyprus Popular Bank, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου να λαμβάνει την απόφαση της επιβολής του εν λόγω προστίμου, όπως και τριών ακόμη, κατόπιν διερεύνησης για την επάρκεια των προβλέψεων των δανείων στις οικονομικές εκθέσεις της τράπεζας για το 2010 και το εξάμηνο του 2011.

 

  • Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να γίνει η τιμολόγηση του νέου ομολόγου ονομαστικής αξίας 350 εκατομμυρίων ευρώ της Motor Oil, που θα διατεθεί στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, και αύριο να ολοκληρωθεί η έκδοση. Η Motor Oil σκοπεύει να χρηματοδοτήσει με χαμηλότερο κόστος το υπάρχον ομόλογό της ύψους 350 εκατομμυρίων που ωριμάζει το 2022 και το οποίο φέρει κουπόνι 3,25%.

 

  • Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που συμμετείχαν στις σχετικές παρουσιάσεις το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ομολογίες, που θα διατεθούν σε τίτλους αξίας κατ΄ ελάχιστον 100.000 έκαστη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για τιμολόγηση σε επίπεδα περί τις 75 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την ονομαστική απόδοση των τίτλων που θα αναχρηματοδοτήσει. Η διάρκεια των ομολογιών θα είναι πενταετής. Γενική συντονίστρια και συνδιαχειρίστρια του βιβλίου προσφορών είναι η Citigroup Global Markets Europe AG ενώ ως Joint Bookrunners λειτουργούν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Goldman Sachs Europe, HSBC, ING, J.P. Morgan, Nomura και Optima Bank.

 

  • Ηχηρές εταιρικές ανακοινώσεις από την νέα Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων για τοποθετήσεις καινούργιων στελεχών και λογότυπα, αλλά ακόμα το επενδυτικό της πρόγραμμα δεν έχει γίνει γνωστό. Ούτε ο αριθμός των ανθρώπων που έχει προσλάβει. Άγνωστη είναι και η πρόοδος στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων πόσο μάλλον των συμβάσεων έργου.

 

  • Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα αποδίδουν την όλη δυστοκία στα προβλήματα που γεννιούνται από την άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας του ενός εκ των δύο ισραηλινών εταίρων του κοινοπρακτικού σχήματος. «Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς», προσθέτουν, «την τοποθέτηση στρατιωτικού και μάλιστα προερχόμενου από το Πολεμικό Ναυτικό, με εμπειρία σε υποβρύχια, στη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας». Υπομονή. Θα τον βρουν το βηματισμό τους. Τουλάχιστον όσοι μείνουν, λένε κάποιοι άλλοι με νόημα.

 

  • 10 έως 12 Mbps είναι η ταχύτητα του ίντερνετ στο Λουτράκι Πόζαρ στην Πέλλα, το οποίο την εποχή πριν από τον κορωνοϊό αριθμούσε μέχρι 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Με τόσο χαμηλές ταχύτητες όχι μόνο συνέδρια δεν είναι δυνατόν να διοργανωθούν, αλλά ακόμη και το σερφάρισμα γίνεται δύσκολη υπόθεση. Γι’αυτό το σωματείο ενοικιαζομένων καταλυμάτων της περιοχής ζητά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, με την επιστολή του να φτάνει μέχρι τη Βουλή υπό την μορφή ερώτησης προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι απαντά το αρμόδιο υπουργείο; Ότι το Λουτράκι Πέλλας έχει συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του έργου Ultra Fast Broadband, του οποίου επίκειται η συμβασιοποίηση. Μέσω του έργου θα είναι διαθέσιμες σε πολίτες κι επιχειρήσεις ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps. To ζήτημα όμως, είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος.

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News