Business Talk Παρασκευή 7/05/2021, 06:00
BUSINESS TALK

Το δύσκολο ντεμπούτο της Πειραιώς και το μπαλάκι της Ελληνικός Χρυσός

Το δύσκολο ντεμπούτο της Πειραιώς και το μπαλάκι της Ελληνικός Χρυσός

 

  • Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου των 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε., ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε με καταβολή μετρητών και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην αλλοδαπή με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών. «Προσδεθείτε και μη καπνίζετε», λένε οι παλιοί.

 

  • Συνεχίζει τις αγορές ιδίων ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και κατέχει πλέον 3.590.000 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,780% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Το αφήνουμε αυτό εδώ και θα επανέλθουμε.

 

  • Με πολύ γρήγορους ρυθμούς ωριμάζει αδειοδοτικά η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, σε συνέχεια της αναθεωρημένης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας. Τηρώντας τα (σφιχτά) χρονοδιαγράμματα που πλέον προβλέπονται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα (Μεγάλη Πέμπτη για την ακρίβεια) την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών (ΑΕΠΟ), ως προς την εφαρμογή της μεθόδου της ξηρής απόθεσης (dry stacking) στο υποέργο των Σκουριών.

 

  • Κατά παραδοχή του προέδρου του προέδρου της καναδικής Eldorado Gold George Burns, η λήψη αυτή της έγκρισης αποτελεί «ορόσημο» για το έργο των Σκουριών. Την ίδια άποψη εκφράζουν και παράγοντες της αγοράς των ορυκτών πρώτων υλών, που τονίζουν ότι με αυτή την απόφαση «ξεκλειδώνει» η χρηματοδότηση του έργου. Υπάρχει ακόμα μια εκκρεμότητα που αφορά στην τεχνική αδειοδότηση του έργου που αναμένεται όμως να λυθεί γρήγορα και το …μπαλάκι περνά πλέον στην πλευρά της Ελληνικός Χρυσός για να επανεκκινήσει το έργο στις Σκουριές. Ίδωμεν…

 

  • Ολοκληρώθηκε η συμβασιοποίηση του έργου ανακατασκευής του κέντρου υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου, συνολικού τιμήματος 46 εκατ. ευρώ μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και της Mytilineos. Το έργο, που έχει διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2023, θα αναλάβει σημαντικό μέρος του ηλεκτρικού φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών ενώ θα αποτελέσει και τον κόμβο σύνδεσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

 

  • Η Entersoft ξεκίνησε με το δεξί και το 2021 με μεγάλη αύξηση στα έσοδα και τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε επίπεδο Ομίλου τα έσοδα ανήλθαν σε 6,375 εκ. έναντι 4,192 εκ. σημειώνοντας αύξηση 52,1%. Τα δε κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,592 εκ. από 1,220 εκ. Η άνοδος προέρχεται αφενός από εξαγορές (Plexis ERP, Optimum, Wedia) κι αφετέρου από οργανική ανάπτυξη. Τα ρευστά διαθέσιμα συνέχισαν να αυξάνονται και διαμορφώθηκαν στο τέλος του τριμήνου σε περίπου 8,4 εκ ευρώ, παρά τις μέχρι τώρα εξαγορές και τη διανομή έκτακτου μερίσματος στο τέλος του 2020 ενώ ο όμιλος παραμένει χωρίς δανεισμό. Θυμίζουμε πως για τη χρήση του 2020 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 16,57 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 7,5% περίπου από το 2019 ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση κατά 47,7% και ανήλθαν σε 4,29 εκατ. ευρώ έναντι 2,91 εκατ. το 2019. Η εταιρεία είναι από πέρυσι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

 

  • Την περίπτωση της Μαγιόρκας επικαλούνται οι αισιόδοξοι στην αγορά για να πιστέψουν στο rebound που θέλουν να υπάρξει στον ελληνικό τουρισμό, όταν η κρίση τεθεί υπό έλεγχο. Όταν, όπως λένε, τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι η Γερμανία αφαίρεσε το εξωτικό νησί της Ισπανίας από την λίστα των επικίνδυνων υγειονομικά τουριστικών προορισμών, οι αεροπορικές και οι tour operators ανταποκρίθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να εκτοξευτούν, αγγίζοντας το 61%, σε σχέση με το 2019.

 

  • Ωστόσο, η περίπτωση της Μαγιόρκας έχει διπλή ανάγνωση: Μία εβδομάδα μετά την «έκρηξη» της ζήτησης, οι κρατήσεις προσγειώθηκαν κατά 24%. Ο λόγος; Ορισμένα κόμματα της Γερμανίας είπαν ότι είναι ανεύθυνο να απελευθερωθούν τα ταξίδια προς τη Μαγιόρκα την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας υπόκεινται σε περιορισμούς. Σας θυμίζει τίποτα;

 

  • Ανέλαβε καθήκοντα CEO στην PQH, τον Ενιαίο Ειδικό Εκκαθαριστή των 18 «κακών τραπεζών» δηλαδή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση η Τάνια Σουσάρη. Ο μέχρι πρότινος CEΟ Ξάνθος Βράχας αναλαμβάνει Πρόεδρος στη θέση της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, η οποία έχει ήδη πάρει μεταγραφή ως Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τάνια Σουσάρη προέρχεται από την Eurobank και την Onomis Mediation, εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες τραπεζικής διαμεσολάβησης. Από το 2016 που ιδρύθηκε και αδειοδοτήθηκε η PQH ανέλαβε την εκκαθάριση συνολικά 18 «κακών τραπεζών» τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η πλειονότητα των συνεταιριστικών τραπεζών, με στόχο την ρευστοποίηση του ενεργητικού τους (παθητικό επί του προκειμένου για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους).

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News