Business Talk Τετάρτη 5/05/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί τώρα το τέλος της πανδημίας

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί τώρα το τέλος της πανδημίας

Το χρηματιστήριο προεξοφλεί τώρα το τέλος της πανδημίας

  • Με την οικονομία να δείχνει έτοιμη να πάρει μπροστά και τα τελευταία σημάδια από τον τουρισμό ενθαρρυντικά ή έστω λιγότερο απογοητευτικά απ’ ότι μέχρι πρότινος, οι 1.000 μονάδες για το ΧΑ ίσως να μην είναι δα και τόσο μακριά. Άλλωστε τον Ιανουάριο του 2020, πριν γίνει αντιληπτό πως η πανδημία επρόκειτο να γκρεμίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ ο γενικός δείκτης ήταν στις 942. Θυμίζουμε πως την τελευταία φορά που το χρηματιστήριο κινείτο πάνω από τις 1.000 μονάδες ήταν επτά σχεδόν χρόνια πριν, το φθινόπωρο του 2014 πριν γίνει (ευρέως) αντιληπτό πως η χώρα οδηγείτο σε εκλογές με φαβορί τον Σύριζα.
  • Στις τρεις συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών που μένουν για τούτη τη βδομάδα θα διαπιστωθεί λοιπόν έργω κατά πόσον το ΧΑ μπορεί να κρατήσει τα νέα υψηλά περιόδου των 910 μονάδων τα οποία «χωνεύει» ήδη από την Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο βραχυπρόθεσμα το κλίμα στα διεθνείς αγορές, όπου η νευρικότητα για υπερβολικές αποτιμήσεις που απαιτούν διόρθωση οδήγησε χθες σε πιέσεις ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, δεν βοηθάει.
  • Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών από την S&P εκτιμάται ότι δεν βρίσκεται πλήρως μέσα στις τιμές. Επιπλέον ορισμένοι πιστεύουν ότι η Πειραιώς θα κάνει την θετική έκπληξη μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. Eurobank, Alpha Bank και Εθνική έχουν υπερδιπλασιάσει την τιμή της μετοχής τους το τελευταίο δωδεκάμηνο πλην όμως από ιδιαίτερα πιεσμένα επίπεδα. Επομένως κατά πάσα βεβαιότητα το τέλος του ράλι δεν έχει έρθει. Όχι ακόμα. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν όσοι αγοράζουν επιθετικά εδώ και κάποιες εβδομάδες.
  • Τη Δευτέρα που μας έρχεται (10/5) άλλωστε θα μάθουμε περισσότερα για το φετινό καλοκαίρι και τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις καθώς η Aegean Airlines θα πραγματοποιήσει νέα παρουσίαση στους αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία για να τους ενημερώσει για την εξέλιξη των μεγεθών της και της εκτίμησης της για τους επόμενους μήνες. Οι πληροφορίες μας λένε πως θα διατυπωθεί μια κάποια πρώτη συγκρατημένη αισιοδοξία. Πέντε μέρες αργότερα η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της στους διεθνής επισκέπτες και φιλοδοξεί σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό. Πόσο καλύτερο; Θα εξαρτηθεί.
  • Πάντως τις τελευταίες δύο βδομάδες πριν το Πάσχα εκδηλώνονται εξελίξεις που οδηγούν αρκετούς στην εκτίμηση πως ενδεχομένως από τα τέλη Μαΐου και μετά η δραστηριότητα να βελτιωθεί σημαντικά οδηγώντας τελικά τον τουρισμό σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το 40% του 2019.
  • Δύο είναι οι βασικές αιτίες που επαναφέρουν οψίμως την αισιοδοξία στην τουριστική αγορά: αφενός η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η αποτελεσματικότητα τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η παράλληλη διαδικασία αποδοχής των εμβολιασμένων ή όσων έχουν αρνητικό μοριακό τεστ χωρίς πολλές διατυπώσεις στη χώρα, και αφετέρου η διαφαινόμενη επιστροφή των αμερικανών ταξιδιωτών στην Ευρώπη και μάλιστα με ιδιαίτερη δυναμική.
  • Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2021 του ομίλου Mytilineos σήμερα κρύβεται μία θετική έκπληξη από την δραστηριότητα της μεταλλουργίας: Οι αυξημένες διεθνείς τιμές του αλουμινίου αλλά και η περεταίρω περικοπή των λειτουργικών εξόδων δίνουν ισχυρή στήριξη στα κέρδη EBITDA. Το γεγονός μπορεί να βοηθήσει το εγχείρημα του γενικού δείκτη να κινηθεί, αρχικά, πλησιέστερα προς τις 942 μονάδες. Δυνατή η συμπεριφορά και των μετοχών της Αβαξ και της Cenergy, στηρίζουν την ευρύτερη προσπάθεια.
  • Η πανδημία δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το αποτύπωμά της και στα μεγέθη της Forthnet. Λόγω δηλαδή, του πολύμηνου λουκέτου το 2020 στα καφέ, τα μπαρ και τα ξενοδοχεία, η εταιρεία είδε τα έσοδά της από τη συνδρομητική τηλεόραση να μειώνονται. Εάν εξαιρεθεί έκτακτο κέρδος 24,7 εκατ. ευρώ (καταχωρημένο στα λοιπά έσοδα), εμφάνισε μειωμένο ενοποιημένο κύκλο εργασιών κατά 4,2%, στα 252 εκατ. ευρώ.
  • Βασική αιτία της πτώσης; Η μείωση των εσόδων κατά 8%, στα 22,8 εκατ. ευρώ από εταιρικούς πελάτες (μπαρ, καφέ, ξενοδοχεία) Pay TV. Υποχώρηση, σε σχέση με το 2019, κατά 11%, στα 67,4 εκατ. ευρώ εμφάνισαν και τα έσοδα από πελάτες λιανικής της συνδρομητικής τηλεόρασης της Forthnet, με τα συμβόλαια αυτής της κατηγορίας να μειώνονται κατά 6,8%.
  • Σήμερα λήγει η προθεσμία  για υποβολή προτάσεων για έργα που μπορούν να απαρτίσουν την ελληνική συμμετοχή στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) “Υδρογόνο”. Όπως πληροφορούμαστε, τα συναρμόδια Υπουργεία Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσαν ολιγοήμερη παράταση (η αρχική προθεσμία έληγε στις 27 Απριλίου) και το αρχικό ενδιαφέρον είναι πολύ έντονο, καθώς πάνω από 20 προτάσεις -διαφορετικού βαθμού ωριμότητας που καλύπτουν όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου- έχουν “πέσει στο τραπέζι”. Μεταξύ των φακέλων ξεχωρίζει ο πολυσυζητημένος “Λευκός Δράκος”, mega-project προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, με συντονιστή τη ΔΕΠΑ και συμμετοχή μερικών εκ των μεγαλύτερων ελληνικών ενεργειακών ομίλων. Υπάρχουν όμως και άλλες προτάσεις, των οποίων οι αρχιτέκτονες κρατούν….πιο χαμηλό προφίλ. Με την πρόσκληση, επιδιώκεται η δημιουργία μιας συνεκτικής ελληνικής πρότασης για projects υδρογόνου που να μπορεί όχι μόνο να διεκδικήσει με αξιώσεις χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία (με δεδομένη και την εκπεφρασμένη επιθυμία των Βρυξελλών να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson), αλλά και να “κουμπώσει” με έργα άλλων χωρών, ώστε να δημιουργηθούν πολυεθνικοί όμιλοι και οι απαραίτητες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας για να προωθηθεί με ανταγωνιστικούς όρους η νέα αυτή τεχνολογία.
  • Πολλές φορές έχει γραφτεί ότι η πανδημία επιδείνωσε το πρόβλημα των οικονομικών ανισοτήτων. Όμως η είδηση του διαζυγίου του Bill Gates, αποκαλύπτει για μία ακόμα φορά πόσο εξωπραγματικά είναι πλέον τα νούμερα  όταν μιλάμε για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο συνιδρυτής της Microsoft και η επί 27 χρόνια σύζυγός του, Melinda, καλούνται να μοιράσουν μία περιουσία 146 δισ. δολαρίων, αφού όπως αποκαλύφθηκε, δεν έχουν υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο.
  • Όμως αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η διαπίστωση ότι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έγινε μόνο τον τελευταίο χρόνο κατά 41 δισ. δολάρια πλουσιότερος.  Κατόπιν τούτων, υπολογίζεται ότι βγάζει 4.630 δολάρια το δευτερόλεπτο. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Business Insider, εάν  του πέσει από την τσέπη ένα 100δολάρο, δεν αξίζει να «επενδύσει» τα λιγοστά δευτερόλεπτα που θα χρειαζόταν για να σκύψει να το πιάσει.
  • Είναι τόσο πλούσιος ώστε το ένα δολάριο που μπορεί να ξοδεύει ο μέσος Αμερικανός σε κάποια μικρο-αγορά του είναι σαν ο Bill Gates να ξοδεύει 1,2 εκατ. δολάρια.  Και ενώ έχει ήδη δωρίσει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, θα μπορούσε να μοιράσει 15 δολάρια σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη και πάλι να του περισσέψουν 28 δισ. δολάρια. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News