Business Talk Παρασκευή 30/04/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις

Προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις
  • Στους πρωταγωνιστές των προσλήψεων-  ο μόνος δρόμος για να αναστηθεί η οικονομία- ανήκουν οι εταιρείες Πληροφορικής. Η πανδημία εκτόξευσε τη ζήτηση για προϊόντα, υπηρεσίες και ψηφιακές εφαρμογές, επιταχύνοντας τα πλάνα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Έτσι, οι παίκτες της αγοράς αυτής χρειάζονται προσωπικό. Για παράδειγμα, η Epsilon Net του Γιάννη Μίχου, πέρυσι, προσέλαβε 130 άτομα, απασχολώντας, πια, 500 ανθρώπους. Ωστόσο, η πρόσληψη είναι δύσκολη υπόθεση. Η Unisystems, που με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων άνω των 300 εκατ. ευρώ, γνωρίζει άριστα τη συγκεκριμένη αγορά, διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού. Και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί πίεση στις αμοιβές και καθυστέρηση ικανοποίησης της αυξημένης ζήτησης.

 

  • Εκτός από την Πληροφορική, οι κατασκευαστικές έχουν όλα τα φόντα και την ιστορική ευκαιρία -ενόψει των κεφαλαίων του ταμείου Ανάκαμψης- να μετατραπούν, ξανά, σε έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Προϋπόθεση βέβαια, είναι να «τρέξουν» γρήγορα τα έργα. Ευτυχώς, τα μηνύματα είναι θετικά, ενώ στο υπουργείο Υποδομών ο Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης έχουν πάρει επ’ ώμου το φάκελο «έργα». Μεγάλα και μικρά.

 

  • Επιτάχυνση των έργων υποδομής δίχως να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν νοείται. Γι’ αυτό, η Intrakat, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Πέτρο Σουρέτη, αξιολογεί θετικά την πρόσφατη αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τα κονδύλια του ταμείου Ανάκαμψης που θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Ειρήσθω εν παρόδω ότι η Intrakat, που έχει υλοποιήσει το έργο της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, έχει ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων 381 εκατ. ευρώ και είναι μειοδότρια για έργα 226 εκατ. ευρώ.

 

  • Παρότι η στήλη δεν κρύβει την προτίμησή της στις προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα, είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι οι δασικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν με 300 µόνιµους υπαλλήλους, δασολόγους και δασοπόνους. Αλλά και τα ΚΕΠ πρόκειται να προχωρήσουν σε προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς, όπως λένε, οι αρμόδιοι είναι υποστελεχωμένα. Προσλήψεις 700 νέων εργαζομένων προγραμματίζει και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, έχοντας, ήδη, εντάξει στις τάξεις της 170 άτομα τεχνικής κατεύθυνσης.

 

  • Σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης βρίσκεται η αγορά ΑΠΕ, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα περιμένει όχι μόνο την πρόταση του ΥΠΕΝ για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και το σχέδιο πρότασης  για την ανάπτυξη των offshore αιολικών. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι φορείς, για τον δεύτερο αυτό κλάδο το επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό είναι ισχυρό, με το αμερικανικό fund 547 Energy να έρχεται να προστεθεί στην χορεία των ενδιαφερομένων, που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- την δανέζικη COP, τους Νορβηγούς της Equinor, την ισπανική Iberdrola, την γαλλική Ocean Wind που συμπράττει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Protergia, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τα ΕΛΠΕ. ΟΙ ίδιες πηγές παρατηρούν ότι «έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί γρήγορα για να καταλήξουμε σε ένα διαφανές  πλαίσιο που θα επιτρέψει την υλοποίηση 2-3 έργων τα επόμενα χρόνια,  με όρους που θα ενθαρρύνουν την…ευγενή άμιλλα μεταξύ των μεγάλων παικτών, εξασφαλίζοντας καλές τιμές».

 

  • To LOTUS, έργο προϋπολογισμού 9,7 εκατ. ευρώ, είναι ένα καινοτόμο αεροσκάφος με stealth σχεδίαση (πολύ μικρό ακουστικό, θερμικό, ηλεκτρομαγνητικό ίχνος), μέτρα αυτοπροστασίας, εξελιγμένες λειτουργίες αυτονομίας και προηγμένους αλγορίθμους επεξεργασίας για ανίχνευση, αναγνώριση και κατηγοριοποίηση στόχων βασισμένους σε τεχνολογίες AI (Artificial Intelligence). Θεωρείται το επόμενης γενιάς «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος», κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων και μεταναστευτικών ροών, καθώς και για πολύπλευρη παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας σε θάλασσα και στεριά». Αυτό διαβάσαμε στην οικονομική έκθεση της Intracom, με το Lotus να είναι έργο που έχει αναλάβει η Intracom Defense (IDE) ως leader σε διεθνή κοινοπραξία. Είναι εντυπωσιακό και, το κυριότερο, φέρει ελληνική σφραγίδα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News