Business Talk Δευτέρα 8/03/2021, 07:34
BUSINESS TALK

Το ρουμάνικο μέτωπο της Ελλάκτωρ

  • Ενόσω η εσωστρέφεια του ομίλου Ελλάκτωρ επιμένει, με τα διοικητικά να απασχολούν μετόχους και στελέχη, στη Ρουμανία, σημαντική αγορά για την κατασκευαστική, έχουν αρχίσει και ακούγονται γκρίνιες πολλές για την πορεία των έργων που έχει αναλάβει εκεί. Η ρουμάνικη Ένωση Υποδομών ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρακολουθεί την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομών, διαπιστώνει την καθυστέρηση κατασκευής του δεύτερου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Α10, στο τμήμα AlbaIulia-Aiud συμφωνα με όσα έχει αναρτήσει στους λογαριασμούς της στα social media.

 

  • Η ρουμάνικη Ένωση Υποδομών ισχυρίζεται πως ενώ η εκτέλεση του έργου επιταχυνόταν τους προηγούμενους μήνες οι ρυθμοί πλέον έχουν πέσει και οι προθεσμίες για το 2021 θα χαθούν. Τα ίδια γράφει και το ειδησεογραφικό site της Ρουμανίας newsonline.ro επισημαίνοντας πως η Άκτωρ είναι παρούσα εκεί από τη δεκαετία του 2000 και τώρα έχει σε εξέλιξη επί συμβάσεις αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με την Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Οδικών Υποδομών (CNAIR) και την CFR.

 

  • Η έκφραση αποτελεί κλισέ, αλλά αυτή τη φορά, πράγματι βρίσκεται “στην τελική ευθεία”. O λόγος για την αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταξύ της Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μεθαύριο Τετάρτη για να πάρει το δρόμο της συζήτησης και κύρωσης.

 

  • Σε παράλληλο χρόνο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν τη διαδικασία της προετοιμασίας του φακέλου της αναθεωρημένης σύμβασης που θα αποσταλεί προς έγκριση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Η προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου έχει ανατεθεί σε γνωστό δικηγορικό γραφείο, που θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι τα τέλη του μήνα. Κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι η DG Comp θα ανάψει το «πράσινο φως», καθώς έχει γίνει ολοκληρωμένη προεργασία από τις ελληνικές υπηρεσίες, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

 

  • Στο μεταξύ, ένα σημαντικό διήμερο ξεκινά για τις εξελίξεις στην ενεργειακή «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου, με κινητικότητα σε πολλαπλά μέτωπα. Σήμερα υπογράφεται στη Λευκωσία Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector μεταξύ Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ. Ο EuroAsia Interconnector αποτελεί ένα από τα δυο μεγάλα διακρατικά έργα στα οποία εδράζεται η ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών. Το άλλο είναι ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, για τον οποίο φημολογείται έντονα τις τελευταίες ημέρες ότι έχει προταθεί αλλαγή της όδευσής του (με παράκαμψη της Κύπρου) με πρωτοβουλία της Αιγύπτου. 

 

  • Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτή την εβδομάδα από την ημέρα που τελείωσε το μακροβιότερο bull market στην ιστορία της Wall Street. Όταν στις 11 Μαρτίου 2020 ο Dow Jones σημείωνε πτώση 20% από το ιστορικό ρεκόρ των 29.551,42 μονάδων που είχε επιτύχει ένα μήνα νωρίτερα, καθώς όλος ο κόσμος συνειδητοποιούσε τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, έκλεινε και επίσημα ο μεγαλύτερος ανοδικός κύκλος που έχουν ζήσει οι αμερικανικές μετοχές. Το bull market που είχε ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου του 2009, στα βάθη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, έμελλε να είναι το μακροβιότερο που έχει σημειωθεί ποτέ.

 

  • Με αυτή την αβεβαιότητα για το αύριο, το κραχ του κορωνοϊού θύμιζε στους traders λιγότερο τη χρηματοοικονομική κρίση και περισσότερο την 11η Σεπτεμβρίου. Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε, ήταν το εντυπωσιακό χρηματιστηριακό come back που θα ακολουθούσε. Ο S&P 500 χρειάστηκε μόλις 126 συνεδριάσεις για να πάει από το ένα ρεκόρ στο bear market και ξανά σε νέο ρεκόρ: Ήταν η γρηγορότερη ανάκαμψη που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Και ίσως η καλύτερη απόδειξη του πόσο μπροστά κοιτάζουν οι αγορές.

 

  • Το λένε «vaxication» και είναι οι διακοπές που ήδη κλείνουν οι Αμερικανοί συνταξιούχοι για να γιορτάσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους. Και θα ήταν ότι πρέπει μια διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί αυτή την τάση. Για πολλούς από αυτούς τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, τα ταξίδια ήταν (και θέλουν να συνεχίσουν να είναι) τρόπος ζωής. Κάτι που σημαίνει ότι η πανδημία τους ανάγκασε να ακυρώσουν τρεις, τέσσερις ή και πέντε προορισμούς που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν μέσα στο 2020. Όταν ο πρώτος γύρος των εμβολιασμών ξεκίνησε στις ΗΠΑ, τα ταξιδιωτικά γραφεία είδαν αύξηση 25% στις ερωτήσεις των ενδιαφερόμενων πελατών.

 

  • Τώρα, καθώς πολλοί 60άρηδες και 70άρηδες επιτυγχάνουν την πλήρη ανοσία, κάνουν ήδη τις κρατήσεις για τα ταξίδια των επόμενων δύο ετών. Πρώτη προτεραιότητά τους είναι τα μακρινά μέρη και εκείνα που τους δίνουν τη δυνατότητα να βρίσκονται διαρκώς σε εξωτερικούς χώρους, αφού η συνήθεια του social distancing δύσκολα ξεχνιέται. Οι προορισμοί της Ελλάδας μοιάζουν να πληρούν όλα τα κριτήρια. Όμως όπως λένε οι υπεύθυνοι των luxury τουριστικών γραφείων, η Ανταρκτική, η Αίγυπτος και η Ρουάντα βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News