Business Talk Παρασκευή 5/03/2021, 10:05
BUSINESS TALK

Η προσοχή στα νούμερα του ΑΕΠ

 

  • Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει σήμερα τα προσωρινά στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2020 και επομένως και για ολόκληρο το έτος. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η πληροφορία να κυκλοφορήσει στις 8 Μαρτίου.

 

  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 9 μηνών το ΑΕΠ ξέρουμε πως μειώθηκε κατά 8,5%, ενώ για όλο το έτος η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η συρρίκνωση είναι στο 10,5% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 10%.

 

  • Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε την Πέμπτη τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ (ή περίπου το 65% του εκκρεμούς υπολοίπου προς το ΔΝΤ).

 

  • Τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του European Financial Stability Facility (EFSF), οι δυο άλλοι μας πιστωτές, συμφώνησαν να παραιτηθούν από την υποχρέωση πρόωρης αποπληρωμής και των δικών τους δανείων.

 

  • Αυτή θα είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, μετά την αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2019. Το υπόλοιπο ποσό δανείων προς το ΔΝΤ είναι 1,7 δισ ευρώ που λήγουν το 2023 και το 2024.

 

  • Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 που πτώχευσε η Soulis, το ακίνητό της στον Ελαιώνα παραμένει αναξιοποίητο κουφάρι. Αργότερα περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Pasal, η οποία δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει τουλάχιστον προτού βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα.

 

  • Μετά την πρόσφατη είσοδο στην Pasal της σουηδικής Sterner Stenhus και την συνεπακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρεία, που μετονομάστηκε σε Premia, πάτησε «restart». Έτσι, σε πρώτη φάση η Premia θα πράξει το κάπως αυτονόητο. Θα ενοικιάσει δηλαδή το ακίνητο, που αποτελείται και από κτίρια περίπου 10.800 τ.μ., ως αποθήκες και στη συνέχεια θα εξετάζει τον τρόπο αξιοποίησής του, ενόψει και της υλοποίησης του έργου της Διπλής Ανάπλασης.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News