Business Talk Δευτέρα 22/02/2021, 07:39
BUSINESS TALK

Τo business plan της οικογένειας Ιωάννου για τη νεότευκτη Donkey Hotels

  • Business plan που προβλέπει σε ορίζοντα τετραετίας αύξηση κύκλου εργασιών στα 50 εκατομμύρια ευρώ και λειτουργικών κερδών στα 15 εκατομμύρια, υλοποιεί στα ξενοδοχεία της η οικογένεια του επιχειρηματία Χρήστου Ιωάννου που παράλληλα έχει δρομολογήσει και υλοποιεί δυναμικό comeback και στις κατασκευές. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύ μεγαλύτερο σχέδιο από την απλή νομική ενοποίηση των επιμέρους ξενοδοχειακών εταιριών της οικογενείας. Ο λόγος για την συγχώνευση όλων, σχεδόν, των ξενοδοχειακών μονάδων συμφερόντων της κάτω από την ομπρέλα της μητρικής του Intercontinental.

 

  • Ο νέος ενοποιημένος ξενοδοχειακός όμιλος θα ονομάζεται Donkey Hotels, όνομα που έχει ιδιαίτερη συναισθηματική οικογενειακή αξία, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, και θα αναπτυχθεί έτι περαιτέρω μέσω στρατηγικών συνεργασιών και εξαγορών, εξηγούν οι επαΐοντες. Σύμφωνα με το σχέδιο ο όμιλος θα έχει ως αρχική προίκα 830 περίπου δωμάτια. Αυτά θα περιλαμβάνουν τα διαθέσιμα στην ναυαρχίδα του ομίλου που είναι το Athenaeum Intercontinental στη λεωφόρο Συγγρού, το New στη Φιλελλήνων, το Περισκόπιο στην οδό Χάριτος στο Κολωνάκι, το Semiramis στο Κεφαλάρι και το υπό αποπεράτωση πεντάστερο ξενοδοχείο στην Μεσαριά της Σαντορίνης που έχει αναπτύξει ο όμιλος του επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική ξενοδοχειακή αγορά αποκτά έναν ακόμα συγκροτημένο μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο που φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την σχετική διαδικασία.

 

  • Μία συζήτηση που ενδεχομένως να επηρεάσει τις εξελίξεις σε σχέση με την προσπάθεια εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και του Σκαραμαγκά όπως και την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης γίνεται αυτές τις μέρες: η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, που φέρεται να έχει προσυπογράψει επιχειρηματικό σχέδιο για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, φέρεται να επανεξετάζει την παρουσία της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παραμένει άγνωστο επί του παρόντος εάν η σχετική συζήτηση αφορά μόνο την φυσική της παρουσία στην περιοχή, τα γραφεία στην Αθήνα δηλαδή, ή την γενικότερη επενδυτική της στρατηγική στην ευρύτερη περιφέρεια. Αν όμως αφορά το τελευταίο, καθίσταται σαφές πως αφαιρείται ένας βραχίονας χρηματοδότησης κρίσιμος για την στήριξη αμερικανικού ενδιαφέροντος project όπως είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα ναυπηγεία.

 

  • Το θέμα της DFC έρχεται στο προσκήνιο μετά από επιστολές εκπροσώπων φορέων της ελληνοαμερικανικής ομογένειας, που πρωταγωνίστησαν άλλωστε και στην τροποποίηση του καταστατικού της DFC ώστε να μπορεί να επενδύει όχι μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Θυμίζουμε πως αυτή η τροποποίηση πανηγυρίστηκε προ έτους ως αντίβαρο στην κινεζική οικονομική και επενδυτική διπλωματία και αποσκοπούσε στο να αποτελέσει «το αμερικανικό ισοδύναμο στο κινέζικο κρατικό μπλοκ επιταγών», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τότε κορυφές διπλωματικές πηγές. Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει συνάντησή του με το επιτελείο της DFC τις αμέσως επόμενες ημέρες για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, οπότε πιθανόν να μάθουμε περισσότερα σύντομα.

 

  • Όσοι έχουν μερικά χρόνια στην πλάτη, και άρα ζήσει περισσότερες από μία παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, ξέρουν ότι οι τιμές του χαλκού είναι ο δείκτης τον οποίο πρέπει να κοιτάζουν εάν θέλουν να δουν πού πηγαίνει η οικονομία. Οι τιμές του, λοιπόν, άγγιξαν την Παρασκευή τα υψηλότερα επίπεδα μίας δεκαετίας, αφού ξεπέρασαν τα 4 δολάρια για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2011. Η αυξημένη ζήτηση για αυτό το βασικό μέταλλο, που χρησιμοποιείται σε κατασκευαστικά projects μιας και καταλήγει σε ηλεκτρικά καλώδια και σωλήνες νερού, μαρτυρά υψηλές προσδοκίες για έργα υποδομών και κατασκευών στη μετά-την-πανδημία οικονομία.

 

  • Άλλωστε, η Κίνα ήδη ανακάμπτει από την πανδημία, και τα αποθέματα χαλκού στη χώρα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα χρόνων. Αλλά και στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει ένα πρόγραμμα που θα επενδύσει έντονα στις υποδομές. Είναι παράγοντες σαν και αυτούς που οδηγούν την Bank of America να προβλέψει ότι οι τιμές του χαλκού θα αγγίξουν κάποια στιγμή και τα 4,54 δολάρια.

 

  • Οι νέες αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των παραρτημάτων, που συνοδεύουν την ενδιάμεση έκθεση ελέγχου της PwC για την Folli Follie έχουν γίνει ανάρπαστο ανάγνωσμα αφού εκτός της ποινικά κολάσιμης και ηθικά απαράδεκτης εταιρικής πρακτικής ( φούσκωμα μεγεθών και χρήση του ταμείου του εισηγμένου ομίλου ως ATM) αποκαλύπτουν και την wannabe ροπή (sic) των μεγαλομετόχων.

 

  • Μια περίπτωση, μεταξύ πολλών άλλων που δημοσίευσε την Κυριακή η Καθημερινή, αφορά και στην αγορά ανεμιστήρων οροφής από high end κατάστημα της Κηφισίας. Όπως αναφέρεται στην παραγγελία, οι υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής ανεμιστήρες -περίπου 20 συνολικά- είχαν προορισμό τη βίλα στις Σπέτσες και ειδικότερα το captain’s room (sic), τις τέσσερις σουίτες, το σαλόνι και τα δωμάτια των επισκεπτών. Για την ιστορία να πούμε ότι κάθε ανεμιστήρας κόστιζε, το μακρινό 2008 οπότε και η σχετική συναλλαγή, 310 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News