Business Talk Τρίτη 2/05/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι φουρτούνες της ΑΝΕΚ, η άοκνη (sic) προσπάθεια του Υπερταμείου και τα 120 εκατ. της York Studios στην Ελλάδα

Οι φουρτούνες της ΑΝΕΚ, η άοκνη (sic) προσπάθεια του Υπερταμείου και τα 120 εκατ. της York Studios στην Ελλάδα
  • Σε μεγάλο πρόβλημα κινδυνεύει να εξελιχθεί η οικονομική θέση της ΑΝΕΚ για πιστωτές, προμηθευτές και την ελληνική ακτοπλοΐα εν γένει, καθώς ο ισολογισμός που δημοσίευσε για το 2022 δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την διάσωσή της παρά μόνο εφόσον προχωρήσει η συμφωνία απορρόφησης της από την Attica Συμμετοχών. Έλα όμως που η Seajets, συμφερόντων του Μάριου Ηλιοπούλου, κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της για να την ματαιώσει, προκαλώντας αλλεπάλληλες καθυστερήσεις; 
  • Μαθαίνουμε πως εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων η Επιτροπή Ανταγωνισμού (υπό την πίεση και των προσφύγων της Seajets) θα αναγκαστεί να περάσει την εξέταση της διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica σε δεύτερο στάδιο μεταφέροντας τις όποιες αποφάσεις της κατά δύο με τρεις μήνες τουλάχιστον, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος πολέμιος της συμφωνίας διάσωσης της ΑΝΕΚ είναι αυτή η εταιρεία που ειδικεύεται στην δρομολόγηση ταχυπλόων κατά την καλοκαιρινή περίοδο και όχι η μεγάλη ανταγωνίστρια της Attica και της ΑΝΕΚ στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής, Minoan Lines του Εμμανουέλε Γκριμάλντι. Ούτε οι μικρότεροι παίκτες των Κυκλάδων όπως οι όμιλοι Στεφάνου και Παναγιωτάκη.
  • Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να είναι έτοιμος ο σχεδιασμός για την λειτουργία του Υπερταμείου ως κρατικό επενδυτικό fund (sovereign fund) που χαράζεται αυτή τη στιγμή με τη συμβολή της BlackRock. Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί το μοντέλο του Ταμείου Φαιστός και να δημιουργηθούν και άλλα funds «ειδικού σκοπού» αξιοποιώντας ως βάση κεφάλαια τα οποία προορίζονται για την αποπληρωμή τους χρέους, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Σημειώνονται πως το «Φαιστός» δημιουργήθηκε με αρχική «προίκα» κεφάλαια από την δημοπρασία του φάσματος για το 5G. 
  • Για την Ιστορία θυμίζουμε πως η δημιουργία του Υπερταμείου ως εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου -που αποτελεί εξασφάλιση για τα δάνεια των Ευρωπαίων θεσμικών πιστωτών της χώρας- συμφωνήθηκε το 2015, η σχετική νομοθεσία πέρασε το 2016 και το Ταμείο συγκροτήθηκε αργότερα εκείνο το έτος για να περάσει τα επόμενα 3-4 χρόνια κάνοντας… τίποτα. Και τα επόμενα τρία, αν δεν κάνουμε λάθος, τα μεγαλύτερα έργα του ήταν η επισκευή της Διώρυγας της Κορίνθου και ο εν εξελίξει ακόμα διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ευτυχώς που τουλάχιστον οι θυγατρικές του, ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ έχουν σαφώς πλουσιότερο έργο να επιδείξουν. Όχι όμως και η ΕΤΑΔ που κατάφερε να χρωστάει 750 εκατομμύρια στην Αττικός Ήλιος… Εκτός αν θέλετε να εστιάσετε στην επανα-λειτουργία των λουλουδάδικων στη Βουλή και κανά-δύο χιονοδρομικά κέντρα που κατάφερε η ΕΤΑΔ. Να τα λέμε κι αυτά.
  • Σε καλό δρόμο βρίσκεται το ελληνικό Χόλιγουντ, όπως ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της York Studios Τζον Καλαφάτης. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, καθώς λιγοστοί έχουν αντιληφθεί ότι η οπτικοακουστική παραγωγή είναι πραγματική βιομηχανία που μπορεί να έχει ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν αυξηθούν οι ποιοτικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα το Maestro που βρίσκεται σταθερά στο αμερικανικό Netflix. Η αλήθεια είναι ότι έχουν λάβει επιχορήγηση (πολλές) παραγωγές που κανονικά δεν θα έπρεπε, εάν τις κρίναμε βάσει του περιεχομένου τους. Επίσης, για μία ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα αυτοκίνητο-υπόθεση ρουτίνας σε ταινίες περιπέτειας και δράσης- η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να είναι τόσο σύνθετη όσο η άδεια δόμησης ακινήτου! Σημειωτέων ότι η York Studios και η συνδεδεμένη με αυτήν Nu Boyana έχουν γυρίσει στην Ελλάδα 7 ταινίες συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε απασχόληση για 4.000 άτομα και σε 90.000 διανυκτερεύσεις. 
  • Ευτυχώς έχουν τρέξει αρκετοί διαγωνισμοί Πληροφορικής το τελευταίο διάστημα και φαίνεται ότι μέχρι τις εκλογές θα έχουμε αρκετές κατακυρώσεις έργων σε αναδόχους. Και λέμε «μέχρι τις εκλογές», γιατί μετά την 21η Μαΐου τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο όλα ίσως μπουν σε πολύ μα πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, για το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών με προϋπολογισμό 24,5 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η Cosmote σε κοινοπραξία με την Quality & Reliability. Το αρχείο του ΥΠΕΞ αποτελείται από 65 εκατομμύρια σελίδες διαφόρων διαστάσεων, με τα έγγραφα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε χαρτί αλλοιωμένο και ευαίσθητο τόσο από τον χρόνο όσο και τη χρήση του. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν φωτογραφίες, δακτυλογραφημένα έγγραφα, χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων και χάρτες. Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον πέντε – έξι ακόμα έργα ψηφιοποίησης αρχείων, όπως σας έχω εξηγήσει από αυτήν εδώ τη στήλη. Ο αθροιστικός προϋπολογισμός τους ξεπερνάει 300 εκατομμύρια.
  • Σε ένα θέμα που «καίει» τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις και αναμένεται να τις απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε συζήτηση για τις ανθρώπινες δεξιότητες στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο λόγος για τη σύνδεση αγοράς – ανώτατης εκπαίδευσης. «Πριν 10 χρόνια ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για τους πανεπιστημιακούς να μιλήσουν με τις εταιρείες εντός πανεπιστημίου. Πλέον δεν ισχύει αυτό. Αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμη και στη χαμηλή θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της ΕΕ με κριτήριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που προσφέρουν προγράμματα κατάρτισης στο προσωπικό τους.
  • «Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι περισσότερο μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης. Μόνο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων παρέχουν οργανωμένα προγράμματα εκπαίδευσης στους εργαζομένους τους έναντι 67% του μέσου όρου στην Ε.Ε», ανέφερε ο Δ. Παπαλεξόπουλος εξηγώντας πως οι λόγοι έχουν να κάνουν με το ότι δεν υπάρχει κουλτούρα δια βίου μάθησης, αλλά και με τη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News