Business Talk Τετάρτη 14/12/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι προβλέψεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα τρένα υδρογόνου και το τετ-α-τετ στο υπουργείο Οικονομικών 

Οι προβλέψεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα τρένα υδρογόνου και το τετ-α-τετ στο υπουργείο Οικονομικών 
  • Ακόμη καλύτερες ημέρες αναμένει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προβλέπει περαιτέρω αύξηση των λειτουργικών κερδών της (Ebitda). Κι αυτό, όπως εξηγεί η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου, σε εταιρική παρουσίαση, οι προσδοκώμενοι ρυθμοί ανάπτυξης σχετίζονται με τα νέα έργα που εισέρχονται σε εμπορική λειτουργία και την ωρίμανση του pipeline. Γ
  • Για παράδειγμα, στο εννεάμηνο τα προσαρμοσμένα Ebitda ανήλθαν σε 404,8 εκατ. ευρώ από 212,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάνει ακόμη λόγο για ισχυρό cash flow που οδηγεί στη διανομή σημαντικού μερίσματος στους μετόχους, του οποίου το ύψος, σε ετησιοποιημένη βάση, τοποθετείται σε 300 εκατ. ευρώ. Το θέμα όμως, είναι πώς στέκεται ο όμιλος στο περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων. Όπως σημειώνεται στην εταιρική παρουσίαση, δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμες ανάγκες αναχρηματοδότησης, ενώ διαθέτει εξασφαλισμένη ρευστότητα για την ικανοποίηση των επενδυτικών αναγκών του.  
  • Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η εταιρεία εκτιμά πως παρά το ενεργειακό κόστος, οι προοπτικές είναι πολύ καλές λόγω των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και της επιτυχίας της Ελλάδας ως προς την απορρόφηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.
  • Εξαιρετικά φιλόδοξος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών για τις περιβαλλοντικές βιώσιμες μεταφορές. Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής από το Παρίσι δήλωσε πως σε ελάχιστους μήνες θα γίνει παραλαβή των πρώτων πράσινων λεωφορείων, ηλεκτρικών και φυσικού αερίου, και ήδη συζητείται η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης των τρένων υδρογόνου, «που θα θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2025». 
  • Ο ίδιος αναφέρθηκε βέβαια και στο μπαράζ δημοσίων έργων. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω στα 125 πρότζεκτ ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνάνε τα 40 δισ. ευρώ» ανέφερε. Μόνο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προσέθεσε, «από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε έχουμε σχεδιάσει και έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε έργα της τάξεως των 13 δισ. ευρώ». 
  • Για σήμερα είναι προγραμματισμένο το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται το θέμα των ημερών, δηλαδή η στήριξη των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και οι προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες στις συναλλαγές. Οι πηγές της στήλης από την οδό Νίκης αναμένουν πάντως πως η σημερινή συνάντηση θα είναι σε καλύτερο κλίμα από την τελευταία φορά, καθώς θα υπάρξει μια κάποια συμφωνία.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News