Business Talk Δευτέρα 28/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το παρασκήνιο του deal Thrivest – Lyktos στην Παγκρήτια, το «μνημόσυνο» για την Χανίων και οι «μουσικές καρέκλες» στην Lamda

Το παρασκήνιο του deal Thrivest – Lyktos στην Παγκρήτια, το «μνημόσυνο» για την Χανίων  και οι «μουσικές καρέκλες» στην  Lamda
  • Στην περιοχή των 25 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η αξία της συμφωνίας της Lyktos συμφερόντων Μιχάλη Σάλα με την Thrivest συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου για την πώληση ποσοστού 11,25% της Παγκρήτιας Τράπεζας που κατέχει η πρώτη στην δεύτερη. Τα ποσοστά έχουν υπολογιστεί μετά την διαμόρφωση τους από την αύξηση κεφαλαίου που υλοποίησε πρόσφατα η τράπεζα και μέσω της οποίας η Thrivest αποκτά τον έλεγχο του 34%. Η Thrivest θα φτάσει έτσι στο 45% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.
  • Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας μαρτυρά αυτό που από την αρχή κάποιοι που αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία έλεγαν: Πως οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε επικοινωνία και οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν λειτουργικές, τουλάχιστον. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μόλις αποδοθούν οι μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου και τυπικά στους νέους μετόχους. Δηλαδή κάποια στιγμή εντός του πρώτου τριμήνου.
  • Και ενώ κλείνουν τα θέματα μεταξύ των μετόχων της Παγκρήτιας, το ζήτημα της συμφωνίας συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Χανίων μάλλον θα πρέπει να θεωρείται νεκρό γράμμα. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, με δεδομένη και την ακαμψία που λέγεται πως έχει επιδείξει η Χανίων, χαρακτηρίζεται από όσους παρακολουθούν την υπόθεση ως αγεφύρωτη.
  • Μετά και μια ακόμη εξαγορά, αυτή του συνόλου των μετοχών της Thalis Enviromental Services, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι έχουν αντιληφθεί ότι η Motor Oil έχει σκοπό όχι μόνο να πιάσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει για την μετατροπή της σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο-πρωταγωνιστή στην μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς άνθρακα αλλά και να τα ξεπεράσει. Με τις μετοχές του ομίλου να έχουν ανατιμηθεί ήδη κατά 40% το τελευταίο δωδεκάμηνο, η κεφαλαιοποίηση της έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ξένων και Ελλήνων αναλυτών που την καλύπτουν διαθέτει ακόμα ανοδικά περιθώρια.
  • Στα σκαριά, όπως εξηγούν πηγές της αγοράς, είναι η δημιουργία ενός δικτύου επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον κλάδο της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η πρώτη ανεπίσημη «γενική συνέλευση» έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης την περασμένη Παρασκευή με την παρουσία μάλιστα του γενικού γραμματέα του υπουργείου περιβάλλοντος. Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που αθροιστικά καλύπτουν γεωγραφικά μεγάλο μέρος της Ελλάδας και έχουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ιδιαίτερα σε τοπικές αγορές.
  • Με την παραίτηση του Άρη Σερμπέτη από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Lamda Development και την αντικατάσταση του με τον Στέφανο Κοτσώλη η παραχωρησιούχος του Ελληνικού συμπληρώνει τρεις αλλαγές στο κορυφαίο διοικητικό της όργανο μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες. Στα τέλη της Άνοιξης είχε παραιτηθεί ο Φώτιος Αντωνάτος τον οποίο αντικατέστησε ο Emmanuel Bussetil ενώ πέρυσι τα Χριστούγεννα (21/12/2021) αποφασίστηκε ο διορισμός του Ιωάννη Ζαφειρίου.
  • Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά τις αλλαγές κορυφαίων στελεχών της εταιρείας τον προηγούμενο χρόνο (αιφνιδιαστική απομάκρυνση Ζήσιμου Δανηλάτου, εσωτερική μετακίνηση Δημήτρη Ζωντανού) και την αντικατάστασή τους με άλλα. Εντωμεταξύ άλλα κορυφαία στελέχη της ελληνικής αγοράς, και ειδικότερα η Ελένη Βρεττού, που τοποθετήθηκε στη θέση της Chief Strategy & IR Officer της Lamda το Μάιο, δεν πρόλαβε να «χρονίσει» και έφυγε για να αναλάβει την διοίκηση της Τράπεζα Αττικής. Προφανώς ασύνδετες μεταξύ τους οι εξελίξεις αυτές αλλά δεν ειναι οι μόνες: Για παράδειγμα η Chief Marketing & Communications Officer Υβέτ Κοσμετάτου επίσης αποχωρεί. Ευτυχώς, σταθερός παραμένει διαχρονικά στη θέση του, ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου.
  • Με τον ελληνικό μεσιτικό κλάδο και όχι μόνον να μαστίζεται από το «είσαι ό,τι δηλώσεις», οι θεσμικού χαρακτήρα διακρίσεις αξίζει να αναφέρονται και δη όταν είναι διεθνείς. Έτσι, λοιπόν, ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, που έχει διανύσει μακρά διαδρομή στην ελληνική κτηματαγορά, εξελέγη την περασμένη Παρασκευή πρόεδρος μεσιτών της (βρυξελλιώτικης) Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακινήτων CEPI.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News