Business Talk Τετάρτη 29/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το μοντέλο εξυγίανσης ξενοδοχείων του SMERC και η μάχη του last mile 

Το μοντέλο εξυγίανσης ξενοδοχείων του SMERC και η μάχη του last mile 
  • Σημαντικό εκτόπισμα στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη ελέγχει πλέον άμεσα ή έμμεσα το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC). Ο επικεφαλής του  Νίκος Καραμούζης ανακοίνωσε χθες αφενός την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επένδυσης της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ στο ξενοδοχείο Patmos Aktis Suites & Spa και αφετέρου την από κοινού με την Latonia Enterprises (συμφερόντων του family office του Θ. Λασκαρίδη)  και την Brown Hotels ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς χαρτοφυλακίου 72 ξενοδοχειακών μονάδων νομικής απαίτησης 254 εκατ. από την Intrum Hellas. «Πιστεύουμε στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα της κατηγορίας ξενοδοχείων πέντε αστέρων που συνδυάζουν εξαιρετικές υποδομές και υπηρεσίες με αυστηρά πρότυπα αειφορίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που απευθύνονται σε ταξιδιώτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Σε μοντέλο της στρατηγικής αυτής αναδεικνύεται η επένδυση στο Patmos Aktis: Το πέντε αστέρων συγκρότημα στην Πάτμο εξαγοράστηκε πριν από ένα χρόνο και ήδη προχώρησε η πλήρης ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του αποκαθιστώντας το έτσι ως ένα από τα εμβληματικά ξενοδοχεία του Αιγαίου. Το σύνθετο επενδυτικό σχέδιο ανακαίνισης και επέκτασης της νέας ιδιοκτησίας εντάχθηκε μάλιστα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Η διοίκηση του επενδυτικού ταμείου αποκάλυψε επίσης πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα εγνωσμένου κύρους και εμβέλειας αξιολογώντας προτάσεις συνεργασίας franchising με στόχο την περαιτέρω εξωστρέφεια και την προσέλκυση υψηλοτάτου επιπέδου επισκεπτών.
  • «Η επένδυσή μας στο Patmos Aktis αποτελεί παράδειγμα εξυγίανσης ξενοδοχειακής μονάδας που προσθέτει αξία, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Πάτμο και την ελληνική οικονομία, καθώς και δείγμα γραφής ποιοτικού τουριστικού προϊόντος και Φιλοξενίας υψηλού επιπέδου. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην προσέλκυση  επισκεπτών υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τουριστικό κλάδο, οι προοπτικές του οποίου διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές για το 2023» σημείωσε ο επικεφαλής του SMERC.
  • «Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που πρόσφατα το επενδυτικό μας Ταμείο, σε κοινοπραξία με τις Latonia Enterprises και Brown Hotels, επέλεξε να διευρύνει την έκθεσή του στον ξενοδοχειακό κλάδο», εξηγεί. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στόχος είναι η συναινετική αναδιάρθρωση των δανείων με τους οφειλέτες υπό την προϋπόθεση πως θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί τους και θα αναταχθεί η λειτουργική τους απόδοση. Σημείωσε πως είναι νωρίς ακόμα για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες της στρατηγικής ωστόσο ανέφερε πως υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία από την επένδυση κεφαλαίων έως και τα νομικά μέσα.
  • Στον διπλασιασμό των lockers για την παράδοση και παραλαβή δεμάτων που διαθέτει μέχρι το τέλος του έτους στοχεύει η BOX NOW, προχωρώντας την επέκταση της και στην νησιωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από την Κρήτη. Η αρχή θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα στο Ηράκλειο και θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος Απριλίου και οι υπόλοιποι νομοί του νησιού. Εκτός από τα ελληνικά νησιά τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας περιλαμβάνει και την Κύπρο. Τα lockers έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας καθώς πέρα από την ΒΟΧ NOW αντίστοιχη υπηρεσία έχει το Skroutz, ενώ δυναμική κίνηση ετοιμάζουν και οι εταιρείες ταχυμεταφορών ACS και ΕΛΤΑ Courier. Η Courier Center και το Shopflix ακολουθούν άλλη τακτική με την αξιοποίηση καταστημάτων και άλλων σημείων με διευρυμένο οράριο, π.χ. πρακτορεία ΟΠΑΠ, για την παράδοση και παραλαβή δεμάτων. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News