Business Talk Τρίτη 28/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Στα ύψη η ζήτηση για υπερπολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα

Στα ύψη η ζήτηση για υπερπολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα
  • Τα 10,4 δισ. ευρώ άγγιξε η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με την έκθεση Luxury Outlook του διεθνούς Οίκου Sotheby’s International Realty που απευθύνεται κατά βάση στα πολύ «βαριά πορτοφόλια», ή όπως ονομάζονται τυπικά «άτομα πολύ υψηλού εισοδήματος» (Ultra High Net Worth Individuals). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου κ. Σάββα Σαββαΐδη, «τα ρεκόρ συνεχίστηκαν και κατά το προηγούμενο έτος, με το γραφείο μας στην Αθήνα να αριθμεί πλέον 22 ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή των 23 εκατομμυρίων ευρώ για ένα μεμονωμένο σπίτι στη Μύκονο».
  • Πού ψάχνουν όπως ακίνητα στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, «η Μύκονος παραδοσιακά διατηρεί την πρώτη θέση με την Κέρκυρα, την Πάρο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα να ακολουθούν στενά, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την εμφάνισή τους κάνουν και εναλλακτικοί προορισμοί όπως η Λευκάδα, η Σύρος ή η Μήλος».
  • Όπως διαπιστώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα και ο πρόεδρος και CEO του οίκου Sotheby’s International Realty, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους διεθνείς αγοραστές και συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και το Ντουμπάι στους προορισμούς που έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της αγοράς και αναμένεται να εμφανίσουν ουσιαστική ανάπτυξη στο 2023. Για τη νέα χρονιά η παγκόσμια αγορά πολυτελών ακινήτων κινείται στην τροχιά που έχει προδιαγραφεί από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς. Τα επιτόκια όσο και αν δεν έχουν μεγάλη άμεση συσχέτιση με τις πωλήσεις ακινήτων προς UHNWI συνεχίζουν να αποτελούν έμμεσα μέρος της εξίσωσης για αγοραστές και πωλητές.
  • Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο, το περιορισμένο υφιστάμενο απόθεμα πολυτελών ακινήτων -ειδικά στις αγορές υψηλής ζήτησης- αρχίζει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο και τις δύο πλευρές της αγοράς. Σύμφωνα, τέλος, με την έκθεση, τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ θέτει σταθερά θεμέλια για αυξημένο ενδιαφέρον για τις κατοικίες πολυτελείας.
  • Ειδικά για τη χώρα μας, ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου αναφέρει «πως η ελληνική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με πέρυσι, οι οποίες βασίζονται σε τρεις άξονες: αύξηση των επιτοκίων, διαχείριση ενεργειακού εφοδιασμού και γεω-πολιτική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών καταγράφει μια θετική πορεία επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το γεγονός ότι, καθώς οι UHNWI στρέφουν μετά την πανδημία τις προτεραιότητές τους σε θέματα ποιότητας ζωής, η Ελλάδα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο προβάδισμα στις επιλογές δεύτερης ή ακόμη και πρώτης κατοικίας».
  • Στην σχετική επικαιρότητα κυριαρχεί το ChatGPT αλλά η αλήθεια είναι πως η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκει εφαρμογή σε πολλές πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ΤΙΤΑΝ, που θέτει σε εφαρμογή λύσεις τεχνητής νοημοσύνης όπως τα συστήματα βελτιστοποίησης σε πραγματικό χρόνο (RTO) στις γραμμές παραγωγής τσιμέντου και να αναπτύσσει νέες αντίστοιχες λύσεις. Το 2022 ο Όμιλος εγκατέστησε RTOs σε 8 εργοστάσιά του στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Με την χρήση αυτών των συστημάτων, ο Όμιλος επιτυγχάνει αύξηση της παραγωγής κλίνκερ και τσιμέντου χάρη στην βελτιστοποίηση της παραγωγής και στην αποφυγή βλαβών αλλά και τη σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ θέτει σε εφαρμογή ένα λογισμικό πρόβλεψης συμβάντων το οποίο βασίζεται στη μηχανική εκμάθηση και είναι ειδικά προσαρμοσμένο στο λειτουργικό περιβάλλον των εργοστασίων τσιμέντου. Μάλιστα, ο όμιλος αξιοποίησε το βασιζόμενο στη μηχανική εκμάθηση λογισμικό πρόβλεψης συμβάντων που διαθέτει και δημιούργησε την “CemAI”, την πρώτη ψηφιακή δραστηριότητα του Ομίλου μέσω της οποίας οι ψηφιακές υπηρεσίες διατίθενται σε εξωτερικούς πελάτες του διεθνώς. Παρά την πρόσφατη έναρξη της το 2022, η εταιρία “CemAI” έχει ήδη αποκτήσει δύο πελάτες και έχουν ήδη προγραμματιστεί αρκετές πρόσθετες πωλήσεις σε περισσότερους.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News