Business Talk Δευτέρα 6/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η ώρα της αλήθειας για ανάπτυξη, πληθωρισμό, εξοπλιστικά και πλειστηριασμούς

Η ώρα της αλήθειας για ανάπτυξη, πληθωρισμό, εξοπλιστικά και πλειστηριασμούς
  • Εβδομάδα ανακοινώσεων λίαν σημαντικών για τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα. Αύριο Τρίτη ανακοινώνεται το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου και την Πέμπτη ο πληθωρισμός του Μαΐου. Για τον πληθωρισμό υπάρχει μια ανησυχητική αν και αναμενόμενη ένδειξη από τον εναρμονισμένο δείκτη που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο οποίος έφθασε το 10,7%, προεξοφλώντας έναν εθνικό δείκτη τουλάχιστον 11%. Για το ΑΕΠ δεν υπάρχει ανάλογος οδηγός  αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού επιτελείου, η οικονομία μπήκε με δύναμη στο 2022 ωστόσο ο πόλεμος την ανέκοψε και τώρα θα δούμε πόσο.

 

  • Η τουρκική επιθετικότητα επισπεύδει τις αποφάσεις περί εξοπλιστικών δαπανών και έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές  αποφάσεις για την προμήθεια των κορβετών του πολεμικού ναυτικού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι τέσσερεις σοβαρές προτάσεις  από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία.

 

  • Μαζί με τις κορβέτες θα αποφασιστεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων φρεγατών  ΜΕΚΟ προκειμένου να λάβουν παράταση ζωής για 15 ακόμα χρόνια. Τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν και οι συζητήσεις για την ανταλλαγή παρωχημένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης με τα γερμανικά Marder, ενώ προχωρούν και μια σειρά από μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά προγράμματα όπως η αναβάθμιση των F-16 Block 50 και η προμήθεια drones τύπου MQ-9.

 

  • Ξεκινάει σήμερα και η δημόσια προσφορά μετοχών της «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» των αδελφών Ευμορφίδη (Coco-mat, ξενοδοχείο με «παραπανήσιο» ύψος κάτω από την Ακρόπολη κ.ο.κ ), με εύρος τιμής που θα κυμανθεί μεταξύ 2,18 και 2,45 ευρώ/μετοχή. Συνολικά θα διατεθεί το 16,7% των μετοχών, με την εταιρεία να στοχεύει στην άντληση εσόδων 16,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 8,3% των μετοχών της εταιρείας έχουν ήδη διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, εξασφαλίζοντας έτσι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο ελεύθερης διασποράς του 25%. Η εισαγωγή των μετοχών προς διαπραγμάτευση αναμένεται να γίνει στις 14 Ιουνίου.

 

  • «Οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας αντιμετωπίσει για πάνω από μία δεκαετία αβεβαιότητες, προκλήσεις και κρίσεις, βρίσκονται σήμερα με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, υψηλή ρευστότητα, απαλλαγμένες από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν κάθε αξιόχρεο επενδυτικό σχέδιο», υπογράμμισε ο Θάνος Βλαχόπουλος, γενικός διευθυντής και επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο του πρώτου ισραηλο-ελληνικού συνεδρίου. Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η πρώτη τράπεζα που εμπιστεύθηκε, αναγνώρισε την προστιθέμενη αξία της επένδυσης και χρηματοδότησε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο του Ισραήλ που αναπτύσσεται στη χώρα μας. Κάλεσε, δε, τους Ισραηλινούς επενδυτές να απευθυνθούν στην Πειραιώς όχι μόνο για χρηματοδότηση αλλά και για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με εν δυνάμει επενδύσεις.

 

  • Μονόδρομο για τα funds που έχουν επενδύσει στα κόκκινα δάνεια αποτελούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του «Ηρακλή» και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της κρατικής εγγύησης. Το θέμα των κρατικών εγγυήσεων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ παρακολουθεί στενά η Eurostat, η θέση της οποίας για τον συνυπολογισμό τους στο δημόσιο χρέος της χώρας ενισχύεται όσο πιο επισφαλής γίνεται η επίτευξη των επιχειρησιακών σχεδίων που τα funds έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών και τα οποία συνδέουν το 35%-40% των εισπράξεων του «Ηρακλή» από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News