Business Talk Πέμπτη 2/03/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της MIG και τα μέτρα του ΧΑ για τη χαμηλή διασπορά 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της MIG και τα μέτρα του ΧΑ για τη χαμηλή διασπορά 
  • Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Marfin Investment Group (MIG) για την αναστολή απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της που κατέθεσε το σχήμα μετόχων της εισηγμένης του οποίου ηγείται ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος συζητείται σήμερα το μεσημέρι, γύρω στις 12 η ώρα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Ως προφανή στόχο της ενέργειας αυτής κύκλοι της αγοράς προσδιορίζουν το πάγωμα της γενικής συνέλευσης της MIG την Παρασκευή το απόγευμα στις 18:00. 
  • Η γενική συνέλευση έχει συγκληθεί για να επικυρώσει την συμφωνία ανταλλαγής χρεών ύψους 440 εκατομμυρίων περίπου της MIG που κατέχει η STRIX Holdings με μετοχές που η MIG κατέχει στην ακτοπλοϊκή Attica Group (79,38%). Ο Μάριος Ηλιόπουλος ελέγχει την ακτοπλοϊκή Seajets , βασική  ανταγωνίστρια της Attica. Η Attica βρίσκεται σε φάση απορρόφησης της άλλης μεγάλης αλλά με οικονομικά προβλήματα ελληνικής ακτοπλοϊκής, ΑΝΕΚ. 
  • Έχοντας συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα, μαζί με συνεργάτες του με τους οποίους λειτουργεί όπως έχει δηλώσει συντονισμένα, ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της MIG 12,99% , κατέχει άνω του 5% και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Νομικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούν πως καθώς δεν κατέχει τουλάχιστον το 20% των δικαιωμάτων ψήφου δεν μπορεί να ζητήσει, όπως επίσης έκανε, διαχειριστικό έλεγχο των πεπραγμένων της διοίκησης της MIG για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021, 2022 και μέχρι σήμερα ισχυριζόμενος παραβιάσεις της νομοθεσίας.
  • Ωστόσο, έχοντας στραφεί κατά της συμφωνίας μεταξύ MIG και των πιστωτών της, και εμμέσως πλην σαφώς κατά της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica, ο Μάριος Ηλιόπουλος έχει περιέλθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία διαθέτει σημαντικά μετοχικά συμφέροντα σε όλες τις προαναφερθείσες εταιρείες. Η τράπεζα Πειραιώς αντέδρασε άμεσα και έχει το τελευταίο διάστημα αυξήσει την θέση της στην MIG από 32% περίπου διαχρονικά, σε 53,8440% χθες Τετάρτη, προχωρώντας παράλληλα και σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών.
  • Όμως η επανάληψη της έκτακτης γενικής συνέλευσης της MIG αύριο Παρασκευή, καθώς γίνεται μετά από αιτήματα αναβολής που έχει καταθέσει η πλευρά Ηλιοπούλου θα γίνει με τα δικαιώματα ψήφου που κατείχαν οι μέτοχοι κατά την έναρξη της προ τριών εβδομάδων (13.2.2023). Ακόμα και έτσι υπολογίζεται πως δεν διαθέτει τις ψήφους που χρειάζεται για να μπλοκάρει την απόφαση και ως εκ τούτου επιχειρεί να σταματήσει την γενική συνέλευση και τη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της βασικής του ανταγωνίστριάς στο Αιγαίο, Attica Group με τα ασφαλιστικά μέτρα.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica θα δημιουργήσει σύμφωνα με τους αναλυτές της Shippax, έναν ακτοπλοϊκό όμιλο που θα είναι νούμερο δύο παγκοσμίως σε μεταφορική ικανότητα επιβατών, νούμερο πέντε σε χιλιόμετρα γκαράζ και νούμερο πέντε σε ολική χωρητικότητα.
  • Φρένο στις μεγάλες διακυμάνσεις των μετοχών εισηγμένων εταιρειών με χαμηλή διασπορά κάτω του 10% βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως ανακοινώθηκε χθες, από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Μαρτίου η μέγιστη διακύμανση των εν λόγω μετοχών καθορίζεται το +/- 10% από την τιμή εκκίνησης. Αυτό το ειδικό «limit up» και «limit down» εφαρμόζεται μετά από τα πρόσφατα περιστατικά εκτίναξης μετοχών με πολύ χαμηλή διαπραγμάτευση. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News