Business Talk Πέμπτη 23/02/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Το ραντεβού για την αναβάθμιση του ΧΑ, ο παράνομος τζόγος και οι μνηστήρες για την Attica Bank

Το ραντεβού για την αναβάθμιση του ΧΑ, ο παράνομος τζόγος και οι μνηστήρες για την Attica Bank
  • Η επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί βασικό στοίχημα για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση της ΕΧΑΕ διατηρεί συνεχή επαφή με τους οίκους (FTSE, S&P, MSCI) που θα δώσουν το πράσινο φως για την αναβάθμιση. Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής αναβάθμισης της κεφαλαιαγοράς που πραγματοποιήθηκε χθες ο διευθυντής ανάπτυξης αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Νίκος Πορφύρης το επόμενο ραντεβού με τους οίκους είναι τον Απρίλιο και τότε θα παρουσιαστούν τα πεπραγμένα της διοίκησης του Ομίλου για τον σκοπό αυτό. Δεν αναμένονται βέβαια τόσο άμεσα εξελίξεις, καθώς πρέπει να εκπληρωθούν διάφορα «προαπαιτούμενα». Ένα βασικό από αυτά είναι η ενίσχυση της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστήριου. Ένα ακόμη προαπαιτούμενο, σημαντικά πιο δύσκολο να εκπληρωθεί είναι η αύξηση της ελεύθερης διασποράς των εισηγμένων. 
  • Σχετικά με την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, κατά τη χθεσινή εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της στρατηγικής για αυτόν τον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Η στρατηγική βασίζεται σε έξι πυλώνες που έχουν να κάνουν με μια σειρά θεμάτων, από την ενίσχυση των ρυθμιστικών και εποπτικών Αρχών, έως την βελτίωση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για ένα σύνθετο και μακροχρόνιο project. 
  • Στα πιο πρακτικά, κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για την δρομολόγηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από 1/1/2024 που έχουν να κάνουν με τη μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου και χρηματοοικονομικών συναλλαγών αλλά και με κίνητρα εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω ενίσχυσης επιλέξιμων δαπανών εισαγωγής, π.χ. με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.
  • Το 1,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έφτασε το ποσό που έπαιξαν οι Έλληνες στον παράνομο τζόγο το 2022, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Kapa Research για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και η οποία παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο 2nd Greek Online Gaming Day, της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων. Το ποσό είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των νόμιμων, επιγείων και διαδικτυακών, τυχερών παιγνίων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 δισ. ευρώ παίχτηκε σε λέσχες και παράνομα καζίνο και περίπου 400 εκατ. ευρώ σε παράνομες διαδικτυακές τοποθεσίες.   
  • Σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Attica Group προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς με το προσφερόμενο τίμημα να ανέρχεται στα 1,855 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για μια εξέλιξη καθαρά τυπική ως συνέχεια της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς για τη MIG. Στο μεταξύ, σήμερα ο Μάριος Ηλιοπούλος της Seajets που έχει χτίσει θέση στη MIG θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για τη δωρεά που θα πραγματοποιήσει για την υποστήριξη δράσεων για την στήριξη της υγείας και της παιδείας στα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κ. Ηλιόπουλος την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη δωρεά ποσού 1 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για την στήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς. Σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά μένει να φανεί αν ο κ. Ηλιόπουλος θα ανοίξει και κάπως τα χαρτιά του σχετικά με την υπόθεση της MIG και της Attica Group. Θεωρείται δεδομένα ότι σχετικές ερωτήσεις θα υποβληθούν, μένει να φανεί το αν θα απαντηθούν. 
  • Και όμως υπάρχουν! Ο λόγος για νέους, πέραν της Thrivest, ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank. Η πληροφορία κυκλοφορούσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και εμμέσως πλην σαφώς από πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος πλην όμως τώρα επιβεβαιώνεται και από την αγορά. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες o ένας εκ των δύο ενδιαφερομένων επενδυτών είναι ασιατικό επενδυτικό κεφάλαιο που τοποθετείται σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα ενώ ο άλλος ενδιαφερόμενος φαίνεται πως είναι φυσικό πρόσωπο με σοβαρότατο family office.   

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News