Business Talk Πέμπτη 26/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η νέα εποχή της ΛΑΡΚΟ και το μέτωπο των ταξί 

Η νέα εποχή της ΛΑΡΚΟ και το μέτωπο των ταξί 
  • Το σχήμα  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings αναδείχτηκε και επίσημα προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ για την πώληση των μεταλλείων της επιχείρησης. Η κοινοπραξία έχει ήδη επιλέγει ως επενδυτής για την εκμίσθωση του εργοστασίου στην Λάρυμνα στον παράλληλο διαγωνισμό που «έτρεξε» το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται πως τo οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής της ΛΑΡΚΟ δεν αναμένεται να γίνει πριν τις εκλογές. Ο επενδυτής κατά το νόμο θα αναλάβει εργοστάσιο και μεταλλεία ελεύθερα υποχρεώσεων και χωρίς εργαζομένους. 
  • Νέα δεδομένα δημιουργεί ο όμιλος Mytilineos και στα θέματα επιχειρηματικής πληροφόρησης. Για άλλη μια φορά ανακοινώνει τα αποτελέσματα (flash note) της περασμένης χρονιάς νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη, ενώ για φέτος η παρουσίαση των αποτελεσμάτων γίνεται για πρώτη φορά με 3D απεικόνιση, μια ακόμη πρωτοπορία για τον ελληνικό όμιλο που αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η 3D απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών επιτρέπει σε διαφορετικά κοινά να κατανοήσουν καλύτερα και σε βάθος τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, παρέχοντας μία πιο εύληπτη και προσιτή εμπειρία. Μέσω αυτής της διαδραστικής εμπειρίας, οι εταιρείες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν βασικούς τομείς επιτυχίας και τομείς βελτίωσης, ενώ το εικονικό περιβάλλον επιτρέπει στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με τα δεδομένα με τρόπο που οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως τα υπολογιστικά φύλλα και τα γραφήματα, δεν μπορούν να αποδώσουν».
  • Στην ουσία τώρα, οι αναλυτές αναμένουν πως ο κύκλος εργασιών το ομίλου Mytilineos αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5.977 εκατ. ευρώ (μέση εκτίμηση) με τη χαμηλότερη πρόβλεψη να βρίσκεται στα 5.261 εκατ. ευρώ και την υψηλότερη στα 6.464 εκατ. ευρώ. H μέση πρόβλεψη των αναλυτών για τα EBITDA του 2022 φτάνει τα 745 εκατ. ευρώ και για τα καθαρά κέρδη τα 433 εκατ. ευρώ.
  • Συνέβη και αυτό. Χθες οι εργαζόμενοι στο κέντρο διανομής και αποθήκευσης της Amazon στο Coventry της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά στην ιστορία του, 24ωρη απεργία, επειδή η αύξηση στη μισθοδοσία που τους έδωσε ο κολοσσός είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τον πληθωρισμό. Πάντως, ο τεχνολογικός κλάδος κλυδωνίζεται παγκοσμίως, εάν σκεφτεί κανείς ότι η λίστα των μεγάλων εταιρειών που έχουν πραγματοποιήσει, εσχάτως, απολύσεις είναι μακρά. Περιλαμβάνει τις Cisco, Meta, Intel, Silvergate, Amazon, Adobe, PayPal, Microsoft, Stripe, HP, Vimeo, Kraken, Genesis, Salesforce, Spotify, Apple, Qualcomm, Opendoor, Peloton, Plaid, Chime, Coinbase, Lyft και αρκετές ακόμη.
  • Και για να μείνουμε στο κλίμα των κινητοποιήσεων το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), προγραμματίζει για την επόμενη Τρίτη συγκέντρωση στην Λεωφόρο Αθηνών και “αργή πορεία” προς το υπουργείο Μεταφορών. Στην ανακοίνωσή τους οι αυτοκινητιστές δεν διευκρινίζουν εάν η πορεία τους θα πραγματοποιηθεί με τα ταξί ή θα παραμένουν πεζοί, καθώς σημειώνουν μόνο ότι πλήττονται από “ακρίβεια, υπερφορολόγηση και αθέμιτο ανταγωνισμό”. Πάντως, η ελάχιστη ταρίφα, που έχει αυξηθεί στα 5 ευρώ τους τελευταίους μήνες, τσούζει.
  • Προχωρούν οι διαδικασίες για το «market pass» καθώς η κάρτα αγορών μπαίνει σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, ενώ οι πρώτες πιστώσεις θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου. Η Κοινωνία της Πληροφορίας που θα αναλάβει το τεχνικό κομμάτι διενεργεί διαγωνισμό για την επιλογή τεχνικού συμβούλου που θα «τρέξει» το market pass. A propos, η ΚτΠ πραγματοποιεί και διαγωνισμό για το έργο της ασφαλούς αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που αντιστοιχεί σε 1.440.000 κιβώτια ή 65.000.000 αρχεία ή 5.760.000 φακέλους. Σύνθετη δουλειά η ψηφιοποίηση του χαρτοβασιλείου του Δημοσίου…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News