Business Talk Τετάρτη 25/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Η αισιοδοξία για τον τουρισμό, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας και το «μέτρημα» του gov.gr

Η αισιοδοξία για τον τουρισμό, ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας και το «μέτρημα» του gov.gr
  • Συγκρατημένη αισιοδοξία διατυπώνουν φορείς και επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού αναφορικά με την πορεία του κατά το 2023. Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται τόσο στις πρώτες ενδείξεις από τις κρατήσεις για τη φετινή σεζόν όσο και στον αριθμό θέσεων προς την Ελλάδα που προγραμματίζουν οι αεροπορικές επιχειρήσεις. 
  • Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εμφανίζεται αισιόδοξο και για την ελληνική οικονομία εν γένει, επικαλούμενο όμως την ισχυρή εν γένει ζήτηση και όχι αυτή καθαυτή την τουριστική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα η εκτίμηση του ΙΝΣΕΤΕ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 βρίσκεται στο 3%, ρυθμό τουλάχιστον κατά 50% υψηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και πολλών μεγάλων επενδυτικών οίκων, για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη ΙΝΣΕΤΕ για την ανάπτυξη το 2024 βρίσκεται στο 3,2%. 
  • Ωστόσο στην σχετική έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ, οι συντάκτες που την προσυπογράφουν (ο Ηλίας Κικίλιας, Γενικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, ο Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής και ο οικονομολόγος Δημήτρης Μαρούλης) χαρακτηρίζουν ως σοβαρές απειλές για την ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ελλάδος και γενικά για την παγκόσμια ανάπτυξη, πρώτον, «τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα μεγάλα προβλήματα τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο», δεύτερον, την «εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού» και, τρίτον, «την άκρως επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες».
  • Συνεχίζουν τις επαφές με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες οι Κύπριοι επιχειρηματίες της Wade Adams οι οποίοι είναι πλέον σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να μπουν στην ελληνική αγορά διεκδικώντας ένα μερίδιο από τα μεγάλα έργα που ξεκινούν αυτή την περίοδο. Έχοντας αναζητήσει συμμαχίες και σε άλλες εταιρείες αυτή την περίοδο έχουν ευθυγραμμιστεί με τον Δημήτρη Κούτρα και την προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της Άκτωρ. Αλλά οι συζητήσεις είναι ακόμα πολύ πολύ πρώιμες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι θα ευοδωθούν. Διότι, αν μη τι άλλο, στην αγορά βρίσκονται εν ενεργεία κι άλλοι δυνητικοί αγοραστές που αναζητούν να αποκτήσουν όχι απλά ανεκτέλεστο, αλλά κυρίως το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται σε έλλειψη. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που οι μετοχές ορισμένων κατασκευαστικών έχουν σημειώσει μεγάλες ανόδους το τελευταίο διάστημα. 
  • Καμία ανησυχία από τις εκλογές, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία. Το μόνο που μπορεί να χαλάσει τη φετινή χρονιά είναι μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας σε περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Και αυτό γιατί αναπόφευκτα θα καθυστερήσουν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις. Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να υλοποιηθεί ειδικά φέτος που η οικονομική ανάπτυξη θα στηριχθεί στις επενδύσεις, σε αντίθεση με το 2022 που βασίστηκε στην ιδιωτική και τη δημόσια κατανάλωση.
  • Το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμό 4% για το 2023, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εκτός από εκλογική χρονιά και το πρώτο έτος εκτός μεταμνημονιακής εποπτείας. Ή όπως σχολίασε ο κ. Βέττας το πρώτο έτος που θα πρέπει να δείξει η ελληνική οικονομία ότι «ενηλικιώθηκε» και δε χρειάζεται την στενή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Το σλόγκαν «ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε» που ανήκει σε μια παλαιά διαφήμιση για την απογραφή θυμίζει το έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον προσδιορισμό του κόστους και του χρόνου που γλιτώνουμε μέσω του Gov.gr. Μέσω της πλατφόρμας είναι διαθέσιμες περισσότερες από 1.500 υπηρεσίες, των οποίων ο αριθμός, σταδιακά, θα πολλαπλασιαστεί. Ποιο είναι όμως, το διοικητικό κόστος που γλιτώνει το Δημόσιο, αλλά και ο χρόνος και το κόστος που εξοικονομούν επιχειρήσεις και πολίτες. Αν και έχει προσδιοριστεί εμπειρικά το τι κερδίζουμε σε χρόνο και χρήμα, δεν υπάρχει ακριβής μεθοδολογία προσδιορισμού. Αυτό λοιπόν, θα είναι το αντικείμενο του έργου ύψους 620 χιλ. ευρώ μέσω του οποίου, δηλαδή, θα προσδιοριστεί όχι μόνο πόσο χρόνο και κόστος εξοικονομούν Δημόσιο, επιχειρήσεις και πολίτες, αλλά και πόσο ικανοποιημένοι είναι οι χρήστες του Gov.gr.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News