Business Talk Πέμπτη 19/01/2023, 00:01
BUSINESS TALK

Χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων από ξένες τράπεζες προ των πυλών

Χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων από ξένες τράπεζες προ των πυλών
  • Πολλές μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα είτε σε διαγωνισμούς παραχωρήσεων είτε σε μεγάλα έργα θα περιμένουν μέχρι η χώρα να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό διότι, όπως όλοι οι επενδυτές, χρειάζονται τραπεζική χρηματοδότηση και καλά τιμολογημένη. Με τα επιτόκια να ανεβαίνουν και τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν μεγάλοι ξένοι και όχι μόνον επενδυτές, να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος όλων των project που πρόκειται να τρέξουν τα επόμενα λίγα χρόνια, Η συνδρομή των μεγάλων ευρωπαϊκών αναπτυξιακών τραπεζών αλλά και των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη. Και αυτή προϋποθέτει επενδυτική βαθμίδα. Αυτά για όσους νομίζουν πως η επενδυτική βαθμίδα αποτελεί απλώς ένα ψυχολογικό ορόσημο που πρέπει να διαβούμε για λόγους καλής μαρτυρίας.
  • Ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ – πρ. ΤΑΝΕΟ) έχει επιχειρηματικό προσανατολισμό τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τις βιώσιμες επενδύσεις, είναι γνωστό. Για αυτό θα μιλήσουν σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος, μαζί με την Αντιπρόεδρο της ΕΑΤΕ και υψηλόβαθμο στέλεχος της BPI France, Isabelle Bebear, τον Dr Maximilian Martin της Lombard Odier Bank, υπό τον συντονισμό του Rhett Power, από το Forbes. 
  • Καιρό έχουμε να μάθουμε νέα για τη μελανή ιστορία της εισηγμένης MLS. Αναζητώντας λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε συζητήσεις των ομολογιούχων σχετικά με την προοπτική αναδιάρθρωσης… Εντωμεταξύ όμως η εταιρεία παραμένει εισηγμένη στο χρηματιστήριο με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του.
  • Το ξεκαθάρισμα των υπό επιτήρηση εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο Αθηνών είναι μία πονεμένη υπόθεση. Προσφάτως οι αρχές του χρηματιστηρίου διαβεβαίωσαν αρμοδίως πως βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς για να ξεσκαρτάρουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αγορά, τα όποια κουφάρια παραμένουν στο ταμπλό. Λιγοστή ωστόσο πρόοδο διαπιστώνουν όσοι παρακολουθούν το τι γίνεται με το ζήτημα αυτό.
  • Με την κατάσταση αυτή στην μικρή κεφαλαιοποίηση και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες να αξιολογούν την έξοδό τους ή την παράλληλη διαπραγμάτευση τους σε χρηματιστήριο του εξωτερικού έχουν αρχίσει και επανέρχονται τα σενάρια περί δημιουργίας premier league: μιας μικρής αγοράς επιλεγμένων επιχειρήσεων μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ούτως ή άλλως την πραγματικότητα σήμερα κινούν τον όποιο όγκο συναλλαγών. Το μόνο που φαίνεται να εμποδίζει την αναμόρφωση αυτή είναι η δυστοκία που συχνά στοιχειώνει την ελληνική πραγματικότητα.
  • Σε αποτίμηση που κινείται μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, υπολογίζει πως θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η είσοδος της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου. Αυτά δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της 25ης Δεκεμβρίου 2022. Εφόσον η εκτίμηση για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων επιβεβαιωθεί αυτό σημαίνει πως το 25% του ΔΑΑ το οποίο θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιο του το Υπερταμείο θα αξίζει μεταξύ 675 και 825 εκατομμυρίων, ενώ το 30% που θα φέρει έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ 800 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου.
  • Ωστόσο για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τα μέσα του έτους θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Βουλή νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2046. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη για να συμπεριλάβει προβλέψεις περί εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για μία εισηγμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων, και για τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων. Το πότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει να φέρει στη Βουλή για ψηφοφορία το θέμα θα κρίνει και το χρονισμό της δημόσιας εγγραφής. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πάντως ως την πιο πιθανή περίοδο για την εισαγωγή, εφόσον όλα τρέξουν ομαλά και οι εκλογές δεν προκαλέσουν καθυστερήσεις, το δεύτερο μισό του Μαΐου. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News