Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 13:19
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Politico για Ελλάδα: Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά οι εργαζόμενοι λείπουν

Politico για Ελλάδα: Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά οι εργαζόμενοι λείπουν

Εκτενές ρεπορτάζ για την έλλειψη εποχικών εργαζομένων στον τομέα του ελληνικού τουρισμού δημοσίευσε σήμερα το Politico, το οποίο καταγράφει τις δυσκολίες των ξενοδόχων και ιδιοκτητών μπαρ και εστιατορίων να βρουν αρκετούς υπαλλήλους που θα στηρίξουν την αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση το καλοκαίρι.

Το Politico, επισημαίνει ότι από τις 250.000 θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στον τουριστικό κλάδο, τουλάχιστον 50.000 παραμένουν κενές, παρότι η Ελλάδα τον Απρίλιο είχε το υψηλότερο ποσοστό νέων ανέργων στην Ευρώπη στο 36,8% και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας συνολικά στο 12,7%.

Ένα από τα προβλήματα που συνέβαλαν στις ελλείψεις ήταν η πανδημία, λόγω της οποίας ένα μεγάλο μέρος των ξένων εργαζομένων έφυγαν από τη χώρα και δεν έχουν επιστρέψει. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με το Politico, οι Έλληνες στρέφονται σε άλλους τομείς εκτός του τουρισμού, καθώς οι εποχικές συμβάσεις γίνονται συντομότερες, επιδεινώνοντας τα συναφή προβλήματα όπως τα μεγάλα ωράρια και τις χαμηλές συγκριτικά αποδοχές. Εξ ου και πολλοί επιλέγουν άλλες χώρες που προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, όπως η Κύπρος και η Ισπανία, επισημαίνει το Politico.

«Ουσιαστικά με υποχρέωσαν να παραιτηθώ, δεδομένου ότι μου ζήτησαν να δουλεύω τέσσερις ώρες το πρωί και τέσσερις το απόγευμα, που σήμαινε ότι θα έπρεπε να πηγαινοέρχομαι 40 χιλιόμετρα δύο φορές την ημέρα», δήλωσε στο Politico 45χρονη εργαζόμενη, η οποία δούλευε στον τουριστικό κλάδο από το 1999 και τα τελευταία χρόνια σε ξενοδοχείο στην Κυλλήνη. Η ίδια επεσήμανε ότι με την τιμή της βενζίνης να βρίσκεται κοντά στα 2,50 ευρώ το λίτρο, ο μισθός της θα αντιστάθμιζε το κόστος μόνον οριακά.

«Ίσως το έκανα εάν δεν έπαιρναν τα φιλοδωρήματα. Η διαχείριση του ξενοδοχείου δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίρνει τα φιλοδωρήματα από τους εργαζομένους», σημείωσε η ίδια, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η θερινή σεζόν είναι πολύ συντομότερη και δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα το χειμώνα με τα χρήματα της θερινής σεζόν.

«Τώρα, όταν οι φοιτητές έρχονται για την πρώτη τους δουλειά, τους βάζουν να δουλεύουν 12-14 ώρες, παίρνουν τα φιλοδωρήματά τους, τους δίνουν σάπιο φαγητό και τους υποχρεώνουν να εργάζονται σε τραγικές συνθήκες, τι κίνητρο έχουν να δουλέψουν;», δήλωσε η ίδια στο Politico.

Ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού δήλωσε ότι η κατάσταση στον κλάδο θα επιδεινωθεί φέτος, καθώς αυτοί που συνεχίζουν να εργάζονται εκεί υποχρεώνονται να δουλέψουν ακόμη περισσότερες ώρες λόγω των ελλείψεων.

«Υπάρχει μία συνεχής κίνηση με αποχωρήσεις, παραιτήσεις και μεταφορές από την μία επιχείρηση στην άλλη. Ορισμένοι από αυτούς που ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Μάιο έχουν ήδη παραιτηθεί. Στις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου, περίπου 5.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον τομέα της φιλοξενίας έχουν παραιτηθεί, επιπλέον από τους 50.000 που ήδη έλειπαν», δήλωσε ο ίδιος.

Το Politico επισημαίνει πως μία από τις λύσεις της Ελλάδας ήταν να εκδώσει χιλιάδες άδειες εργασίας για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Politico, η κίνηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ελλείψεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις προσωπικού: Αναγκαία η αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών

Τουρισμός: Μπόνους έως 200 ευρώ σε υπαλλήλους που φέρνουν νέους εργαζόμενους

Τουρισμός: Έκκληση Μητσοτάκη για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News