ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Μπόνους έως 200 ευρώ σε υπαλλήλους που φέρνουν νέους εργαζόμενους

Προϋπόθεση για να δοθεί το μπόνους, ο νέος υπάλληλος να παραμείνει στην επιχείρηση για τουλάχιστον ένα μήνα

Τουρισμός: Μπόνους έως 200 ευρώ σε υπαλλήλους που φέρνουν νέους εργαζόμενους

Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στον τουρισμό αναγκάζουν τους ξενοδόχους να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τον αριθμό εργαζομένων που χρειάζονται. Πολλοί δίνουν πλέον μπόνους έως και 200 ευρώ σε όποιον εργαζόμενο φέρει στην επιχείρηση νέο υπάλληλο για να εργαστεί. Μοναδική προϋπόθεση, ο νέος συνάδελφος να παραμείνει στην επιχείρηση για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η χορήγηση του μπόνους ξεκίνησε μετά το Πάσχα, όταν πλέον κατέστη εμφανές ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρχικά εφαρμόστηκε από μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας αλλά σταδιακά υιοθετήθηκε και από μεγάλους ομίλους. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό φθάνουν τις 50.000. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας προσφέρει επιδότηση 3.600 ευρώ για 6 μήνες σε εργοδότες και εργαζομένους για την πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία. τόσο σοβαρές οι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία που ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες προσφεύγουν στη χορήγηση μπόνους «ευρέτρων» σε εργαζομένους τους οι οποίοι θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποιο γνωστό ή φίλο τους για να τον προσλάβουν.

Η πρακτική αυτή ξεκίνησε λίγο μετά το Πάσχα, όταν κατέστη πλέον σαφές πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία η ταξιδιωτική κίνηση προς την Ελλάδα ανακάμπτει δυναμικά και πιθανόν να υπερβεί και τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Αρχικώς υιοθετήθηκε από μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά σταδιακά επεκτάθηκε και σε πολυτελή συγκροτήματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Τις τελευταίες εβδομάδες όμως εφαρμόζεται ευρέως μεταξύ άλλων και από μεγάλους ομίλους που διαθέτουν πολλές χιλιάδες κρεβάτια ανά την επικράτεια.

Το μπόνους είναι στις περισσότερες περιπτώσεις 200 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που θα προσελκύσει έναν καινούργιο στην επιχείρηση. Ωστόσο, εσχάτως έχει προστεθεί ως προϋπόθεση η παραμονή του νέου εργαζομένου για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που εργαζόμενοι έφεραν ανθρώπους, πήραν τα 200 ευρώ, αλλά οι τελευταίοι έφυγαν μετά δύο-τρεις μέρες είτε προσχεδιασμένα (για να λάβουν οι φίλοι τους το μπόνους) είτε όχι.

Η προσφυγή σε τέτοιου είδους μεθόδους δεν θα πρέπει να παραξενεύει, καθώς μόλις πριν από μία βδομάδα η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) ζήτησε από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών να επιτραπεί σε συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς του Δημοσίου να απασχοληθούν στον τουρισμό χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτά δεν έχουν αποδώσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία τόσο από συνταξιούχους οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εργασθούν όσο και από εκπαιδευτικούς οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

50.000 κένες θέσεις εργασίας

Οι τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους στα ξενοδοχεία και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας. Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί εδώ από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτει πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή πάνω από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%. Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχεί στις ειδικότητες καμαριέρα, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, μπαρίστα και τεχνική υποστήριξη και συντήρηση.

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρηματίες τουρισμού: Αφήστε τους εκπαιδευτικούς και τους συνταξιούχους να δουλέψουν σεζόν 

Τουρισμός: Ταξιδιώτες κλείνουν πακέτα και για τον Δεκέμβριο στα νησιά και την Αθήνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News