Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 15:31
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιχειρηματίες τουρισμού: Αφήστε τους εκπαιδευτικούς και τους συνταξιούχους να δουλέψουν σεζόν 

Επιχειρηματίες τουρισμού: Αφήστε τους εκπαιδευτικούς και τους συνταξιούχους να δουλέψουν σεζόν 

Με συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς μπορεί να καλυφθεί το έλλειμμα εργαζομένων που καταγράφεται στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις εκτιμά η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ) και για αυτό το λόγο ζητά από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών να θεσμοθετήσουν κίνητρα. 

Σε επιστολή της προς τους Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα η ΣΕΤΚΕ αναφέρει ότι η «η έλλειψη προσωπικού εγκυμονεί τον τεράστιο κίνδυνο να δυσφημιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας μας» και προσθέτει πως το πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όπως η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασία η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% 

Η ΣΕΤΚΕ αναφέρει ωστόσο πως υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα (σωματική και πνευματική) να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση». 

«Θεωρούμε λοιπόν ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων εργασίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες κοινωνικές ομάδες τουλάχιστον για την φετινή τουριστική περίοδο με άμεση νομοθετική παρέμβαση και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Συγκεκριμένα, προτείνουμε όσον αφορά τους συνταξιούχους να μην υπάρξει 30% περικοπή στη σύνταξή τους για τους μήνες που θα εργαστούν στον τομέα του τουρισμού και όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς να δύνανται να παρέχουν παράλληλη εργασία ανεξαρτήτως των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας – σύμβασεών τους», αναφέρει η επιστολή. 

Σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, η εν λόγω πρόταση «αποτελεί στην παρούσα φάση τον μόνο άμεσο και εύστοχο τρόπο να διασφαλίσουμε ότι ο Τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, δεν θα υποστεί ένα ακόμα βαρύ πλήγμα φέτος από την έλλειψη αυτή των εργαζομένων. Ευελπιστώντας στην άμεση θετική σας ανταπόκριση».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News