ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανάπτυξη: Ο τουρισμός έδωσε «φτερά» – Θα τα κόψει η Όμικρον;

Ανάπτυξη: Ο τουρισμός έδωσε «φτερά» – Θα τα κόψει η Όμικρον;

Τι και εάν στις αρχές του 2021 εκφράζονταν οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό, η πραγματικότητα διέψευσε τους πιο απαισιόδοξους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν πάνω και από τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο του υπουργείου Οικονομικών που είχε τοποθετηθεί στα 10 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 142% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 10,19 δισ. ευρώ, έναντι 17,6 δισ. ευρώ το 2019, δηλαδή στην προ-Covid εποχή.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται τόσο στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 93,8%, καθώς και στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 23,7%. 

Οι επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα σε σχέση με το 2019 ήταν λιγότεροι αλλά το ποσό που δαπάνησαν κατά μέσο όρο ήταν υψηλότερο κατά 200 ευρώ περίπου. Έτσι η μέση δαπάνη αυξήθηκε από τα 575 ευρώ σε 732 ευρώ.  

Σε επίπεδα προ-Covid ήταν και τα τουριστικά έσοδα του Οκτωβρίου, καθώς φέτος εισπράχθηκαν 1,44 δισ. ευρώ, όταν τον Οκτώβριο του 2019 είχαν εισπραχθεί 1,46 δισ.  ευρώ. 

Η Όμικρον φοβίζει

Μπορεί τα έσοδα από τον τουρισμό να έφερναν και να φέρνουν χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πλέον το 2021 θα κλείσει με τον πήχη της ανάπτυξης να ανεβαίνει ακόμη και στο 8%, όμως τα χαμόγελα φαίνεται πως παγώνουν καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, τα οποία είναι «αναίμακτα» για την οικονομία, ενώ μετά από τις γιορτές ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων με στόχο οι οικονομικές επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.Έτσι η δυναμική που έδωσε το 2021 στο 2022 θα σκοντάψει πάνω στις εξελίξεις της πανδημίας και τα όποια μέτρα τελικά αποφασιστούν. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία, βέβαια, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πώς θα επηρεάσει η πανδημία την ψυχολογία της αγοράς και των καταναλωτών. 

Και βέβαια δεν είναι η Όμικρον  ο μόνος πονοκέφαλος για τη κυβέρνηση.  Μεγάλη αβεβαιότητα, υπάρχει και λόγω του τρελού ράλι στις διεθνείς τιμές ενέργειας που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Κατά 142% εκτινάχθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 10μηνο

Τουρισμός, Εστίαση: Πλήγμα στον τζίρο παρά τα μέτρα στήριξης – Πόσοι έλαβαν κεφάλαια κίνησης μέσω ΕΣΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News