Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 12:50
BUSINESS & FINANCE

ΚΕΠΕ: Ποιο το «bonus» του τουρισμού στη φετινή ανάπτυξη

Γιατί δεν πρέπει μακροπρόθεσμα να βασιστούμε στα τουριστικά έσοδα

ΚΕΠΕ: Ποιο το «bonus» του τουρισμού στη φετινή ανάπτυξη

Τις προϋποθέσεις, ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει τον «στυλοβάτη» της ανάπτυξης για το 2021 περιγράφει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), σε νέα έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία υπογράφεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη του ΚΕΠΕ εξηγεί ότι με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια, το σημαντικά μεγαλύτερος μέρος της προβλεπόμενης ανάπτυξης του φετινού έτους θα προέλθει από τον τουριστικό κλάδο, και ειδικότερα από τις διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Κι αυτό, διότι με βάση το σενάριο ότι οι τουριστικές εισπράξεις θα κυμανθούν στο 50% του 2019, τότε προκύπτει μία «ceteris paribus» αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,89%. Πώς εξηγείται αυτό το -αν μη τι άλλο- εντυπωσιακό αποτέλεσμα:

  • Το ΑΕΠ το 2020 προσγειώθηκε στα 165,8 δισ. ευρώ από 183,4 δισ. ευρώ το 2019.
  • Για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις γίνεται αναφορά σε ένα μέγεθος που αντιστοιχεί στο 2019. Έτσι το 50% των εισπράξεων του 2019 ισοδυναμεί σχεδόν με 100% αύξηση των εισπράξεων το 2021 σε σχέση με το 2020.
  • Ο πολλαπλασιαστής του τουρισμού είναι πάνω από τον μέσο όρο της οικονομίας και μάλιστα πολύ υψηλότερος από τον πολλαπλασιαστή επενδύσεων και τον πολλαπλασιαστή εξαγωγών (διότι ο κατά σειρά τελευταίος περιλαμβάνει εκτός από τις υπηρεσίες και αγαθά).
  • Οι δημόσιες δαπάνες που έχουν αρκετά υψηλότερο πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα τόσο σε σχέση με τον μέσο όρο της οικονομίας όσο και τον τουρισμό βάσει και των δύο σεναρίων θα είναι σχεδόν στάσιμες το 2021.
  • Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, η επίδραση της χρηματοδότησης από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) στο ΑΕΠ για το 2021 θα είναι της τάξης του 0,30%.

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, ότι ο τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο «στυλοβάτης» της ανάπτυξης και σ’ αυτό το γεγονός φαίνεται ότι βασίζεται και ο σχετικός κυβερνητικός σχεδιασμός. Αυτό το γεγονός όμως, πρέπει να θεωρηθεί παροδικό, καθώς οφείλεται στις ειδικές συνθήκες που επικρατήσαν στην ελληνική αλλά και στη διεθνή οικονομία λόγω της πανδημίας COVID-19.

Μακροχρόνια, έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός δεν μπορεί, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του, να παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας, σπεύδει να επισημάνει το ΚΕΠΕ. Ενδεικτικά, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο 2008-2019 είχαμε μία αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης του 56,2% και την ίδια πάντα περίοδο μια μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ της τάξης του 24,2%.

Συνεπώς, καταλήγει το Κέντρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι θετικές επιπτώσεις από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΑΕΠ θα αρχίσουν να διαφαίνονται από το 2022 και μετά, και ότι οι υπόλοιπες συνιστώσες της αυτόνομης ζήτησης, πλην των εξαγωγών, δεν διαφαίνεται να μπορούν να συμπαρασύρουν το ΑΕΠ σε άνοδο μεγαλύτερη του 2% για το 2021, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 4,54 δισ. ευρώ είναι μονόδρομος, ώστε η ελληνική οικονομία να λάβει τη βραχυχρόνια αναπτυξιακή τόνωση που τόσο χρειάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για ετήσια ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2021, καθώς υπάρχει προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του έτους. Για το 2022 δε, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,2%.

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση του ΚΕΠΕ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News