BUSINESS & FINANCE

DZ Bank για τουρισμό: Πότε θα έρθει η ολική επαναφορά – τα 4 εμπόδια

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εντοπίζει τέσσερα εμπόδια που αποτρέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα

DZ Bank για τουρισμό: Πότε θα έρθει η ολική επαναφορά – τα 4 εμπόδια

Μπορεί  η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας και της Ευρώπης να άνοιξε εδώ και μερικές ημέρες, όμως η ανάκαμψη του κλάδου θα απαιτήσει μερικά ακόμα τρίμηνα και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, προειδοποιούν οι αναλυτές της DZ Bank.

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εντοπίζει τέσσερα εμπόδια που αποτρέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα:

–          Ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμοί είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το κόστος των τεστ κορωνοϊού για να εισέλθουν σε πολλές από τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό είναι ένα σημαντικό οικονομικό  βάρος, ειδικά για όσους ταξιδεύουν σε ομάδες, όπως για παράδειγμα οι οικογένειες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σύνορα μπορεί να έχουν ανοίξει, όμως οι κρατήσεις δείχνουν μία σημαντική αύξηση στον εσωτερικό τουρισμό, με τα διασυνοριακά ταξίδια να παραμένουν αδύναμα. Όπως εξηγεί η DZ Bank, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά γρήγορα τους επόμενους μήνες, καθώς το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. χαρακτηρίζεται «game changer».

DZ Bank για τουρισμό: Πότε θα έρθει η ολική επαναφορά – τα 4 εμπόδια-1

–          Ο κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό είναι τα εμβόλια, όμως ο αριθμός των ανθρώπων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι παραμένει χαμηλός. Στη Γερμανία, περίπου το 20% του πληθυσμού έχει πλήρη ανοσία και στις περισσότερες χώρες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σημαντικές παραδόσεις εμβολίων αναμένονται τους καλοκαιρινούς μήνες και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε., όλοι οι ενήλικες που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση. Σε αυτό το περιβάλλον, ο τουρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα σε αυξημένα ποσοστά πληρότητας, τονίζει η DZ Bank.

–          Τα εμπόδια για τις οικογένειες με παιδιά, που αποτελούν το 30% των τουριστών και συνήθως επιδιώκουν αυξημένη ασφάλεια στον προγραμματισμό τους, είναι ακόμα υπαρκτά. Είναι ακόμα ασαφές το πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά ή ακόμα και εάν αυτό είναι αναγκαίο.

–          Η Ε.Ε. έχει ανοίξει κυρίως για τους Ευρωπαίους πολίτες για την ώρα. Είναι ασαφές πώς θα εξελιχθεί ο διασυνοριακός τουρισμός από τη Β. Αμερική και την Ασία.  Όμως και οι δύο αυτές περιοχές αποτελούν ένα σημαντικό και αναπτυσσόμενο κοινό για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, όπως εξηγεί η DZ Bank.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τα προ-πανδημίας επίπεδα τουριστικών αφίξεων. Η Ισπανία, για παράδειγμα, στοχεύει στο 70% των προ κρίσης μεγεθών. Πάντως, η DZ Bank επισημαίνει ότι ακόμα και αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά για να σταθεί η ανάπτυξη στα πόδια της, ειδικά στις χώρες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

DZ Bank για τουρισμό: Πότε θα έρθει η ολική επαναφορά – τα 4 εμπόδια-2

«Αυτό σημαίνει ότι ειδικά η Ν. Ευρώπη μπορεί να περιμένει ισχυρότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2021», τονίζει ο οίκος.

DZ Bank για τουρισμό: Πότε θα έρθει η ολική επαναφορά – τα 4 εμπόδια-3

Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία της ανάκαμψης του τουρισμού δεν θα ολοκληρωθεί φέτος. Μεταξύ άλλων, η DZ Bank επισημαίνει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα είναι μειωμένα μακροπρόθεσμα, λόγω της ψηφιοποίησης, ενώ και η αλλαγή στην οικολογική συνείδηση των ταξιδιωτών σημαίνει ότι η τάση προς τον εγχώριο τουρισμό θα μπορούσε να ενισχυθεί.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News