Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 21:10
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Πού βάζει τον πήχυ των φετινών εισπράξεων η κυβέρνηση

Τουρισμός: Πού βάζει τον πήχυ των φετινών εισπράξεων η κυβέρνηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού και τα έσοδα που θα φέρει στα κρατικά ταμεία εκφράζει το οικομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Παρά την ισχυρή ζήτηση που παρατηρείται από μεγάλες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, οι περιορισμοί που εξακολουθούν να θέτουν χώρες, όπως η Βρετανία και η ευρύτερη ανησυχία παγκοσμίως για τις μεταλλάξεις του ιού και το πότε θα έρθει πραγματικά το τέλος της πανδημίας, κρατούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον πήχυ. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι το βασικό σενάριο για τις τουριστικές εισπράξεις είναι να κινηθούν στο 40% με 45% σε σχέση με το ρεκόρ του 2019. Εάν πάντως έχουμε μία ευχάριστη έκπληξη και σκαρφαλώσουν στο 55% των προ πανδημίας επιπέδων, τότε θα έχουμε και μία επιπλέον μονάδα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. 

O κορυφαίος tour operator στην Ευρώπη, ο όμιλος TUI, δίνει πάντως ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και το τουριστικό προϊόν της. Μιλώντας στην Καθημερινή ο Sebastian Ebel, γενικός οικονομικός διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TUI Group, ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη φετινή σεζόν στην Ελλάδα εκτιμώντας πως θα τριπλασιάσει τη δραστηριότητά του σε σύγκριση με το 2020 κατά τους κατεξοχήν καλοκαιρινούς μήνες και θα ανακτήσει συνολικά το 75% εκείνης του 2019. Τα μεγέθη αυτά εφόσον επαληθευθούν και για τη χώρα, είναι σημαντικά υψηλότερα από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων.

Την ίδια ώρα και το Bloomberg σημειώνει πως η χώρα μας εμφανίζει ένα ατού σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Έχει παρουσιάσει με ξεκάθαρο τρόπο εδώ και καιρό το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος, κάτι που για παράδειγμα δεν συμβαίνει με τη Γαλλία. Μάλιστα μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ο Πολ Τυμπόβσκι της Skylark, σχολιάζει: «H Ελλάδα είναι το Plan A για όλους». Όπως εξηγεί «όποιος θα ήθελε να ταξιδέψει στη Γαλλία το καλοκαίρι θα πρέπει να περιμένει αλλαγές στο πρόγραμμα και ανατροπές των σχεδίων έως ότου γίνει πιο ξεκάθαρη η πολιτική για το άνοιγμα της χώρας», κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα. Έτσι «κάθε μεγάλη αεροπορική εταιρεία προγραμματίζει πτήσεις για την Αθήνα και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες το συντομότερο δυνατόν». 

Οι μεγάλες αεοροπορικές εταιρείες Ευρώπης και ΗΠΑ ποντάρουν πράγματι στο ελληνικό καλοκαίρι έχοντας πολλαπλασιάσει τις προγραμματισμένες πτήσεις τους προς τη χώρα μας, ειδικά από τον Ιουλίο. Με βάση τον προγραμματισμό τους περιμένουμε «συνωστισμό» στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, παρόλο που προς το παρόν έχουμε χαμηλές πτήσεις. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News