Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 07:02
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αιτήματα στήριξης: Τι ζητούν φορολογούμενοι, επαγγελματίες – Ποια θα «περάσουν»

Αιτήματα στήριξης: Τι ζητούν φορολογούμενοι, επαγγελματίες – Ποια θα «περάσουν»

Με την κυβέρνηση να έχει πλέον ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης που θα προκαλέσουν δημοσιονομικό κόστος (σ.σ. άλλωστε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα έχουν πλέον στενέψει και τα χρονικά περιθώρια) αρχίζουν τα συγκεντρώνονται αιτήματα για παρεμβάσεις στήριξης «άλλου τύπου» δηλαδή για μέτρα χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Τι περιλαμβάνει και τι αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει ο σχετικός κατάλογος; Εκτός από το προφανές αίτημα για παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν αναστολή εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και νέο «πάγωμα» στην υποχρέωση έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την πραγματοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων και των γονικών παροχών με τα σημερινά ευνοϊκότερα δεδομένα.

Όσο για τους επαγγελματίες, διατυπώνουν αίτημα για παράταση και στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής του «επιστρεπτέου» τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι οικονομικές ενισχύσεις της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, θα πρέπει, με βάση τα ισχύοντα, να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο του 2022 σε άτοκες δόσεις.

Τι από όλα αυτά έχει πιθανότητα να υιοθετηθεί από το υπουργείο Οικονομικών; Η αναβολή της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών δύσκολα θα προχωρήσει καθώς θεωρείται εμβληματική παρέμβαση η οποία συνδέεται και με τον νέο ΕΝΦΙΑ. Τέτοια παρέμβαση θα προχωρούσε μόνο αν διασφαλιζόταν ότι η αναβολή για λίγες εβδομάδες της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών δεν θα επηρέαζε τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας είναι πολύ πιθανή αλλά δεν αναμένεται να φτάσουμε φέτος στον Φεβρουάριο.

Όσο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το να υπάρξει ολιγόμηνη αναβολή θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στον υγειονομικό επίπεδο. 

Διαβάστε επίσης: 

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Διαθέσιμα στην πλατφόρμα myCAR

Αντικειμενικές αξίες: Προς σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα των φορολογικών υποχρεώσεων του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News