Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 07:07
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα των φορολογικών υποχρεώσεων του 2022

Τι αλλάζει στο πρόγραμμα των φορολογικών υποχρεώσεων του 2022

Δύο καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις που αφορούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες αλλά και δύο αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής βασικών φόρων της επόμενης χρονιάς περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 2022. Οι καινούργιες φορολογικές υποχρεώσεις δεν είναι άλλες από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τη ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία. Οι δε αλλαγές αφορούν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αλλά και στο αντίστοιχο του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Για το 2022, το οικονομικό επιτελείο βάζει ψηλά τον εισπρακτικό στόχο καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει την είσπραξη 50,44 δις. ευρώ. Στη συγκέντρωση αυτού του ποσού θα συμβάλλει και η έναρξη αποπληρωμής των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία. Το ποσό είναι μεγάλο καθώς τα περίπου 3,5 δις. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ των φόρων που ανεστάλησαν, φτιάχνουν ένα «καλάθι» περίπου 6 δις. ευρώ. Βέβαια, μέσα στο 2022 δεν αναμένεται να εισπραχθούν παρά 700-800 εκατ. ευρώ καθώς οι μεν οφειλές της πανδημίας μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις, οι δε οφειλές της επιστρεπτέας σε 60 μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύο βασικές υποχρεώσεις που προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της επόμενης χρονιάς.

Η βασική αλλαγή του 2022 (το οποίο θα ξεκινήσει με τους φόρους του… 2021 καθώς Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα πληρώνουμε τις τελευταίες δόσεις της φετινής χρονιάς) θα είναι η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Ο Μάρτιος, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι ο μήνας έναρξης πληρωμής του νέου ΕΝΦΙΑ γι’ αυτό και θα επισπευστεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για μέσα στον Ιανουάριο. Με την καταβολή να γίνεται σε 10 δόσεις, πρακτικά θα πληρώνουμε 250 εκατ. ευρώ ανά μήνα και στο διάστημα από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο.

Προσπάθεια επίσπευσης καταβάλλεται και για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το εγχείρημα προϋποθέτει σωστή προετοιμασία ώστε η πλατφόρμα να ενεργοποιηθεί από τον Μάρτιο. Απώτερος στόχος, η έναρξη πληρωμής από τον Ιούνιο ώστε ο φόρος να πληρώνεται από 7 έως 9 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς. 

Διαβάστε ακόμη:

Χρ. Σταϊκούρας: Κανένας νέος φόρος το 2022 – Περιθώριο για πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι αλλάζει στους όρους επιστροφής

Προϋπολογισμός 2022: Σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων στα 50 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News