Business & Finance Πέμπτη 18/11/2021, 07:10
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2022: Οι τρεις «ταχύτητες» και η προθεσμία πληρωμής

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας του 2022: Οι τρεις «ταχύτητες» και η προθεσμία πληρωμής

Θέμα ωρών είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας mycar μέσω της οποίας τα εκατομμύρια των οδηγών θα παραλάβουν και φέτος τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022.

Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η ανάρτηση μέσα στην εβδομάδα ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένα χρονικό περιθώριο 40 ημερών μέχρι το τέλος του χρόνου για την πληρωμή των τελών από τους τέσσερα (και πλέον) εκατομμύρια οδηγούς.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι φέτος να μην χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς για να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Το ενδεχόμενο παράτασης δεν μπορεί να αποκλειστεί (άλλωστε παρατάσεις δίδονται ουσιαστικά κάθε χρόνο και χωρίς να υπάρχει η αναστάτωση της πανδημίας) αλλά το γεγονός ότι φέτος δεν έχουμε «εκπλήξεις» όσον αφορά στο περιεχόμενο των ειδοποιητηρίων βοηθάει στο να συμπιεστεί ο χρόνος πληρωμής.

Τα τέλη κυκλοφορίας πρακτικά μοιράζονται σε τρεις διαφορετικές «ταχύτητες», ανάλογα με τον χρόνο πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος. Η πρώτη ταχύτητα περιλαμβάνει τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010. Είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με τα οχήματα τα τέλη κυκλοφορίας των οποίων υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό.

Η δεύτερη κατηγορία καλύπτει μια ολόκληρη 10ετία, δηλαδή τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει από την 01/11/2010 μέχρι και το τέλος του 2020. Είναι τα οχήματα τα τέλη κυκλοφορίας των οποίων υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές αερίων ρύπων.

Ίδια η μεθοδολογία αλλά διαφορετική η κλίμακα υπολογισμού για την 3η ταχύτητα στην οποία ανήκουν όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/2021 και φυσικά θα κατατάσσονται όλα τα ακίνητα που θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής.

Η τροπολογία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, θα επιδιωχθεί να έρθει νωρίτερα μέσα στο 2022 αλλά δεν αναμένεται να κατατεθεί από τις αρχές του χρόνου καθώς το υπουργείο οικονομικών θα περιμένει να κλείσει ο κύκλος είσπραξης των τελών κυκλοφορίας ή κατάθεσης των πινακίδων για να κάνει το επόμενο βήμα.

Το πιθανότερο είναι ότι η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων με την πληρωμή χαμηλότερων τελών, θα δοθεί μετά τον Μάρτιο, εν όψει και των εορτών του Πάσχα του 2022. 

Διαβάστε επίσης: 

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων λόγω… παραγραφής

ΑΑΔΕ: «Ραβασάκι» σε 75.000 «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες ΙΧ για τα τέλη του 2016

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News