Business & Finance Δευτέρα 1/11/2021, 09:58
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων λόγω… παραγραφής

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων λόγω… παραγραφής

Η αποστολή 75.000 ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων σε ισάριθμους ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι οποίοι δεν πλήρωσαν –νόμιμα ή παράνομα- τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, ήταν μόνο μια… πρόγευση. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται μπαράζ ελέγχων από τους φορολοελεγκτικούς μηχανισμούς λόγω της 5ετούς παραγραφής.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ευελιξίας στους ελεγκτές. Για να μην παραγραφεί εκκρεμής υπόθεση, θα πρέπει όχι μόνο να βεβαιωθεί φόρος ή πρόστιμο αλλά και να κοινοποιηθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου. Έτσι, στις 8-9 εβδομάδες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται πολύ μεγάλη κινητικότητα καθώς η εντολή που έχουν οι ελεγκτές είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απώλεια φορολογητέας ύλης.

Πού θα πέσει το βάρος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα; Οι φορολογικές αρχές έχουν εντολή να ξεσκονίσουν χρήσεις ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων του 2016 που παρουσιάζουν μεγάλο ελεγκτικό ενδιαφέρον όπως προκύπτει και από τις λεγόμενες «έμμεσες μεθόδους ελέγχου». Επαγγελματίες που δηλώνουν ζημιές για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσοι έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν να μην εκδίδουν αποδείξεις, έχοντες υποβάλλει πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ, μπαίνουν στην κορυφή της λίστας. Από την άλλη, υπάρχει στον κατάλογο και ο έλεγχος αυτών που έχουν εισπράξει αναδρομικά. Μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων του 2013, τώρα οι ελεγκτικές αρχές θέλουν να γίνουν όλα με το «γράμμα» του νόμου κάτι που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει, όσοι έχουν πάρει αναδρομικά του 2016 και δεν τα έχουν δηλώσει, να περιμένουν την αντίστοιχη λυπητερή.

Υπενθυμίζεται ότι οι 75.000 οδηγοί που έχουν στην ηλεκτρονική τους μερίδα ειδοποιητήριο για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016, πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί δεν πλήρωσαν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Αν δεν προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά, τότε θα τους βεβαιωθεί το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας. Μετά τις 20 Νοεμβρίου, θα είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν τις Δ.Ο.Υ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News