Business & Finance Κυριακή 31/10/2021, 15:59
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Τι έσοδα θα φέρει για την Ελλάδα

Εκτίμηση για ετήσια αύξηση 55% στα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Ελάχιστος εταιρικός φόρος: Τι έσοδα θα φέρει για την Ελλάδα

Κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – ή 55% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά της από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων η Ελλάδα, όταν εφαρμοστεί η νέα παγκόσμια συμφωνία για ελάχιστο συντελεστή 15% στα επιχειρηματικά κέρδη.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, με βάση υπολογισμούς του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για τη Φορολογία τα έσοδα για τη χώρα μας, που για πρώτη φορά το 2017 κατέθεσε στοιχεία για τις φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεών της ανά χώρα, θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 55% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη τα έσοδα της Ε.Ε. από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά 83,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ή 24%, όταν εφαρμοστεί η νέα συμφωνία. 

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συλλέγουν ετησίως 57 δισ. ευρώ περισσότερα σε φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο λιγότερα επιπλέον έσοδα προσδοκούν μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα (6 δισ. ευρώ) και η Νότια Αφρική (4 δισ.). 

Η ανάλυση βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ (έως και το 2017) για τις εκθέσεις ανά χώρα των φορολογικών υποχρεώσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, ο λόγος που τα ανεπτυγμένα κράτη θα είναι πιο ωφελημένα είναι ότι εκεί εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Συνολικά οι ανεπτυγμένες χώρες με τον συντελεστή του 15% και χωρίς εξαιρέσεις (βλ. παρακάτω) θα αύξαναν τα ετήσια έσοδά τους κατά 191 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 14 δισ. για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι συντάκτες της ανάλυσεις προχωρούν και σε εκτιμήσεις των επιπλέον εσόδων που θα προέκυπταν αν ο κατώτατος συντελεστής ήταν ακόμα υψηλότερος. Συγκεκριμένα για την Ε.Ε., ένας κατώτατος συντελεστής στο 21% θα μεταφραζόταν σε επιπρόσθετα ετήσια έσοδα 169,3 δισ. ευρώ. Ένας συντελεστής 25% θα απέφερε 234,3 δισ. ευρώ και αν ο συντελεστής έφτανε το 30%, τα επιπλέον έσοδα ανά έτος για τα 27 κράτη-μέλη θα άγγιζαν τα 319,3 δισ.. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι: 3,3 δισ. ευρώ (με 21%), 4,1 δισ. ευρώ (με 25%) και 5,2 δισ. (με 30%).

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν προ ημερών για να επιτευχθεί ο τελικός συμβιβασμός μεταξύ των 136 χωρών μειώνουν σημαντικά τα επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τον ελάχιστο συντελεστή. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο η αρχική εξαίρεση του 10% των στοιχείων ενεργητικού και του 8% της μισθοδοσίας από το κατώτατο όριο του 15% για το πρώτο έτος εφαρμογής (το 2023), θα μειώσει τα έσοδα για το έτος αυτό κατά 19 δισ. ευρώ. Οι εξαιρέσεις θα περιοριστούν σταδιακά εντός δεκαετίας στο 5% του ενεργητικού και της μισθοδοσίας. Το ετήσιο κόστος τους για το δημόσιο ταμείο των χωρών της Ε.Ε. θα περιοριστεί τότε στα 12 δισ. ευρώ – δηλαδή τα πραγματικά επιπλέον έσοδα στα δέκα χρόνια με τις συμφωνημένες εξαιρέσεις θα περιοριστούν, για την Ε.Ε. συνολικά, στα 71,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι εξαιρέσεις μεταφράζονται σε αυξημένα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των εταιρικών κερδών κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της συμφωνίας (αντί για 2,1 δισ.), ποσό που στη δεκαετία θα αυξηθεί σε 1,7 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι σημαίνει η συμφωνία στον ΟΟΣΑ για ενιαίο φόρο στις επιχειρήσεις

Φορολογικός συντελεστής 15%: Θα φύγουν από το Δουβλίνο Facebook, Google και Pfizer;

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος και ανάπτυξη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News