Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 15:41
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα «υποχρεωθούν» να τις υποβάλουν μέσα στον Ιούνιο

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα «υποχρεωθούν» να τις υποβάλουν μέσα στον Ιούνιο

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει επισήμως ότι η προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου για όσους θέλουν να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι το τέλος Αυγούστου για όσους θέλουν να πληρώσουν τον φόρο σε επτά δόσεις, ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι –κυρίως επαγγελματίες- θα κληθούν να υποβάλλουν δηλώσεις μέσα στον Ιούνιο δηλαδή αμέσως μετά την ενεργοποίηση του συστήματος Taxis.

Ειδικότερα, όσοι δικαιούνται την επιδότηση των παγίων δαπανών τους –είναι το πρόγραμμα που θα αρχίσει να «τρέχει» από την επόμενη εβδομάδα καθώς προγραμματίζεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση- θα πρέπει να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση υποχρεωτικά μέσα στον Ιούνιο προκειμένου να ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές για το ύψος των παγίων δαπανών.

Αυτές, περιγράφονται αναλυτικά στο έντυπο Ε3 η κωδικοποίηση του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μόνο όσοι ανταπεξέλθουν στην συγκεκριμένη υποχρέωση (δηλαδή όσοι θα υποβάλλουν εγκαίρως τις φορολογικές δηλώσεις) θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν τα «κουπόνια» με τα οποία θα πληρώσουν αυτόματα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στην πράξη επομένως, το καινούργιο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

  1. Στην πρώτη φάση, θα γίνει η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι δικαιούχοι του μέτρου και ποιοι όχι. Πρέπει να εμφανίζεται μείωση εσόδων 30% το 2020 συγκριτικά με το 2019 και ζημιές.
  2. Στην δεύτερη φάση, θα κληθούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν το έντυπο Ε3 ώστε να διαπιστωθεί αν οι πάγιες δαπάνες έχουν καλυφθεί από άλλα μέτρα στήριξης όπως οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Όσοι δεν έχουν καλυφθεί θα περάσουν στο τρίτο στάδιο.
  3. Στο τρίτο στάδιο, θα γίνει η τελική αίτηση κατά την οποία οι δικαιούχοι, και πάλι μέσω της πλατφόρμας my business support θα βλέπουν το ποσό που δικαιούνται και θα επιλέγουν ποιο τμήμα θα πηγαίνει για την πληρωμή φόρων και ποιο για την πληρωμή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News