Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 13:18
ΓΙΑ ΤΟ 2021

Γιατί 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν επιστροφή φόρου

Γιατί 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν επιστροφή φόρου

Τουλάχιστον οι 8 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των ακαθάριστων αμοιβών τους, θα έχουν φέτος επιστροφή φόρου.

Αν μάλιστα εμφανίσουν σημαντικό -ως προς το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους- ύψος επαγγελματικών δαπανών, η επιστροφή φόρου μπορεί να φτάσει σε επίπεδα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Η εικόνα για το ύψος των ακαθάριστων εσόδων των ελεύθερων επαγγελματιών μέσα στην πανδημία, θα αρχίσει να σχηματίζεται από την επόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αιτία για την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των φορολογουμένων που θα λάβουν επιστροφή φόρου -ενδεχομένως και για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- θα είναι η ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η διαφορά με το 2020

Με τη μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ αλλά και τη μείωση όλων των υπόλοιπων συντελεστών, χρειάζεται να φτάσει το δηλωθέν εισόδημα πάνω από τις 30.000 ευρώ ώστε ο φορολογικός συντελεστής να αντιστοιχεί στο 20% (όσος δηλαδή και ο συντελεστής παρακράτησης του φόρου).

Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πολύ μεγάλη καθώς για τα εισοδήματα του 2019, επιβαλλόταν συντελεστής 22% για τα πρώτα 10.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος συντελεστής φορολόγησης ήταν υψηλότερος από το 20% από το πρώτο κιόλας ευρώ κέρδους κάτι που περιόριζε σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής.

Πώς θα γίνει η εκκαθάριση

Χαρακτηριστικό του πώς θα λειτουργήσει η φετινή εκκαθάριση είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Επαγγελματίας, είχε ακαθάριστα έσοδα 20.000 ευρώ το 2020 και επαγγελματικές δαπάνες 5000 ευρώ. Του έχει ήδη γίνει παρακράτηση φόρου 4000 ευρώ. Ο φόρος που θα αναλογεί βάσει της νέας κλίμακας (για κέρδη 15.000 ευρώ καθώς από τα έσοδα θα αφαιρεθούν οι επαγγελματικές δαπάνες) θα είναι μόλις 2000 ευρώ. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος (650 ευρώ) θα προκύψει επιστροφή φόρου τουλάχιστον 1350 ευρώ καθώς φέτος δεν θα υπάρχει ούτε η εισφορά αλληλεγγύης.

Με την ίδια «λογική» επιστροφή φόρου θα έχουν φέτος όλοι οι φορολογούμενοι που θα έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 27000-28000 ευρώ ακόμη και αν δεν έχουν ούτε ένα ευρώ επαγγελματικής δαπάνης (κάτι που στην πράξη δεν συμβαίνει). Ουσιαστικά, αυτοί που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% φέτος, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν θα πληρώσουν φόρο και θα έχουν σημαντική επιστροφή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News