Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 15:57
BUSINESS & FINANCE

Νέες φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές: Τα «αποκαλυπτήρια» στο φετινό Ε1

Νέες φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές: Τα «αποκαλυπτήρια» στο φετινό Ε1

Ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν ξεσπάσει η πανδημία -ή ακόμη και εν μέσω καραντίνας- έρχεται η ώρα να μπουν στο στάδιο της εφαρμογής. Στο νέο βασικό φορολογικό έντυπο Ε1 αναμένεται να προστεθούν οι σχετικοί κωδικοί που θα συμπληρωθούν για πρώτη φορά από τους ενδιαφερόμενους.

Μεταξύ άλλων, ενεργοποιείται η έκπτωση φόρου για όσους προχώρησαν στην ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, εγκαινιάζεται το ειδικό φορολογικό καθεστώς για όσους συνταξιούχους μετέφεραν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, ενεργοποιούνται νέες εκπτώσεις φόρου από όσους έκαναν δωρεές, ενεργοποιείται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους επένδυσαν στην ηλεκτροκίνηση, ενώ διασφαλίζεται το αφορολόγητο για όσους εργαζόμενους πήραν bonus υπό μορφή μετοχών ή δικαιωμάτων προαίρεσης. «Ντεμπούτο» και για τους επενδυτικούς αγγέλους καθώς και γι’ αυτούς προστίθεται καινούργιος κωδικός στο έντυπο Ε1 ώστε να λάβουν το «αντάλλαγμα» (έκπτωση φόρου) που προβλέπει ο νόμος επειδή συνέβαλαν στο να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις startup.

To φετινό έντυπο Ε1 της εφορίας θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να αρχίσουν να «μετρούν» την απόδοση ειδικών φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν με στόχο και την χρηματοδότηση επενδύσεων αλλά και την αύξηση της φορολογητέας ύλης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επομένως ο αριθμός των συνταξιούχων που θα δηλώσει ότι μετέφερε την φορολογική του έδρα (σ.σ το φορολογικό κίνητρο είναι ιδιαίτερα ισχυρό) το αν το καινούργιο καθεστώς φορολόγησης των αθλητών θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογητέας ύλης (σ.σ. θεσπίστηκε ενιαίος φορολογικός συντελεστής για αθλητές με εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ) αλλά -κυρίως- ο αριθμός των ιδιοκτητών που προχώρησαν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις ακινήτων για να λάβουν και την ισχυρή έκπτωση φόρου (σ.σ 40% επί της δαπάνης για την παροχή υπηρεσίας). Αντίστοιχα, αναμένεται η πρώτη αποτύπωση της χρήσης που έγινε για τις διατάξεις των «επενδυτικών αγγέλων»

Τα νούμερα που θα προκύψουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακά δεδομένου ότι πρόκειται για καινούργιες διατάξεις. Επίσης, για πολλά από τα μέτρα υπήρξε -κυρίως λόγω πανδημίας- η εξής ιδιαιτερότητα: οι αποφάσεις με την εξειδίκευση των μέτρων (και για τους επενδυτικούς αγγέλους και για τις αναβαθμίσεις των ακινήτων) καθυστέρησαν πολύ να εκδοθούν. Δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις πριν από λίγες ημέρες παρά το γεγονός ότι αφορούν σε οικονομικές συναλλαγές που έγιναν μέσα στο 2020. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News