Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 09:18
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΑΑΔΕ: «Φακέλωμα ενισχύσεων» με νέο πίνακα στο Ε3 – Τι αλλάζει

ΑΑΔΕ: «Φακέλωμα ενισχύσεων» με νέο πίνακα στο Ε3 – Τι αλλάζει

«Φακέλωμα» όλων των οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκαν από το κράτος μέσα στο 2020 θα επιχειρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επισυνάπτοντας έναν ολοκαίνουργιο υποπίνακα στο έντυπο Ε3 το οποίο συμπληρώνεται κάθε χρόνο από περισσότερους από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και επαγγελματίες.

Με τα μέτρα στήριξης για το 2020 να ανέρχονται στα 24 δισ. ευρώ, ο στόχος είναι για κάθε ξεχωριστό ΑΦΜ να είναι γνωστό και άμεσα προσβάσιμο το ποσό που έχει χορηγηθεί. Από τις αναλυτικές οδηγίες υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα φανεί αν ο κανιούργιος υποπίνακας που αναμένεται να εμφανιστεί στο Ε3, θα συμπληρώνεται από μόνος (ουσιαστικά δηλαδή θα είναι προσυμπληρωμένος από την ΑΑΔΕ όπως και άλλα σημεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων) ή αν θα χρειάζεται και παρέμβαση του φορολογούμενου.

Στον καινούργιο υποπίνακα θα αποτυπώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αφορολόγητη αποζημίωση ειδικού σκοπού, η ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, η αφορολόγητη αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, η αφορολόγητη ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοΐού COVID 19 στον πρωτογενή τομέα, η ωφέλεια από την μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού κ.ά. Μένει να ξεκαθαριστεί επίσης το πώς (και αν) θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τα κεφάλαια που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Δεδομένου ότι σε ένα μεγάλο μέρος τους, οι επιστρεπτέες προκαταβολές του 2020 δόθηκαν υπό μορφή δανεισμού -και δεδομένου επίσης ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιο κομμάτι των ενισχύσεων του 2020 θα επιστρέψουν οι επαγγελματίες και ποιο όχι- το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές δεν θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα γίνει του χρόνου όταν πλέον θα είναι σαφής η επιλογή του κάθε επαγγελματία (σ.σ δηλαδή αν θα προπληρώσει το χρέος για να πάρει πρόσθετη έκπτωση 15%, αν θα λάβει έξτρα χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των φόρων κλπ).

Ειδικά για τις επιστρεπτέες προκαταβολές πάντως, προγραμματίζεται να αποτυπωθούν στην ηλεκτρονική μερίδα του κάθε επαγγελματία στο Taxis και μάλιστα πολύ σύντομα. Στις 12 Μαίου, ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αμέσως μετά θα κλείσει ο κύκλος των καταβολών και στη συνέχεια, για τον κάθε επαγγελματία θα φανεί πόσα χρήματα έχει λάβει και τι μέρος αυτών θα πρέπει να επιστραφεί. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News