Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 09:45
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι τρεις «παγίδες» για φοροφυγάδες στη συμφωνία ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και Expedia

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι τρεις «παγίδες» για φοροφυγάδες στη συμφωνία ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και Expedia

Μόνο με απευθείας «επαφή» του ιδιοκτήτη του ακινήτου με τον υποψήφιο ενοικιαστή βραχυχρόνιας μίσθωσης -κάτι που σημαίνει ότι θα αποκρύπτεται φορολογητέο εισόδημα και ταυτόχρονα θα εξαπατάται και η πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων που θα χάνει τις σχετικές προμήθειες- θα είναι πλέον εφικτή η φοροδιαφυγή από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η ΑΑΔΕ «θωρακίζει» σε μεγάλο βαθμό τον μηχανισμό ενόψει μάλιστα της διαφαινόμενης κατακόρυφης αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν μάλιστα ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών που σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται συνεχώς παρά την πανδημία. Από 86.000 που ήταν οι εγγεγραμμένοι στο τέλος Ιουνίου του 2020, έχουν ήδη φτάσει στους 94.000 με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το τέλος Απριλίου. Μάλιστα, από την 1η Ιουνίου και μετά, αναμένεται επιτάχυνση των «εγγραφών» στις πλατφόρμες καθώς θα ενεργοποιηθεί στην πράξη η συμφωνία «τριών σημείων» που υπέγραψαν την Δευτέρα η ΑΑΔΕ με την Airbnb. Τα τρία σημεία είναι τα εξής:

1.    Από την 1η Ιουνίου, κανείς ιδιοκτήτης που θα θελήσει να διαθέσει το ακίνητό του για βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν θα μπορεί να το κάνει αν δεν έχει προηγουμένως λάβει αριθμό μητρώου ακινήτου από την ΑΑΔΕ. Μέσω του αριθμού αυτού θα γίνονται και όλες οι διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχεία που θα συλλέγουν οι πλατφόρμες (για ενοίκια, αριθμό μισθώσεων κλπ) και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον ιδιοκτήτη, το ακίνητο κλπ.

2.    Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία όλοι οι ιδιοκτήτες που και σήμερα ανεβάζουν ακίνητα στις πλατφόρμες, θα κληθούν να προμηθευτούν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου της ΑΑΔΕ. Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (θα ανακοινωθεί άμεσα) οι πλατφόρμες θα υποχρεωθούν να «κατεβάσουν» τις αναρτήσεις από τις πλατφόρμες τους κόβοντας έτσι την επαφή του ιδιοκτήτη με την πελατεία του.

3.    Κάθε Φεβρουάριο, οι πλατφόρμες θα στέλνουν μαζικά τα στοιχεία με τις εισπράξεις από τα μισθώματα στην ΑΑΔΕ. Η κατανομή θα γίνεται ανά ιδιοκτήτη με βάση τον αριθμό μητρώου του ακινήτου και η φορολόγηση θα γίνεται με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος από ακίνητα όπως ισχύει.

 

Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας των τριών σημείων, οι φορολογικές αρχές περιμένουν ότι θα αποτυπωθεί κατακόρυφη αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Το 2020, καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση άνω του 60% λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις να περιοριστούν στα 111 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2019 ήταν 286 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2022, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει σπάσει και το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ καθώς και η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθεί και τα «παράθυρα» της φοροδιαφυγής θα κλείσουν τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News