Business & Finance Τετάρτη 21/04/2021, 06:55
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις – Όλες οι αλλαγές

Φορολογικές δηλώσεις: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις – Όλες οι αλλαγές

Με την κατάθεση και ψήφιση σήμερα της τροπολογίας με τις 10 αλλαγές που επέρχονται στη φορολογική νομοθεσία, αποκρυσταλλώνεται πλήρως το τοπίο και ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μιας διαδικασίας που θα είναι γεμάτη από εκπλήξεις καθώς θα αποτυπωθούν σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων, σε όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων αλλά και κατακόρυφες αυξήσεις στον αριθμό των δικαιούχων επιστροφών φόρου. Όλες οι πληροφορίες για τις αλλαγές που επέρχονται στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρουσιάζονται υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων στο κείμενο που ακολουθεί.

  1. Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;

Πιθανότατα, η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις 6 Μαίου ενώ θα ολοκληρωθεί στις 27 Αυγούστου που θα είναι και τελική καταληκτική ημερομηνία.

  1. Τι θα κερδίσω αν κάνω τη φορολογική μου δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου;

Αν κάποιος υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου, θα μπορεί να έχει έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση που καταβάλλει εφάπαξ όλο το ποσό του φόρου μέχρι και τις 30 Ιουλίου. Επίσης, θα μπορεί να πληρώσει τον φόρο εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τέλος Φεβρουαρίου 2022. Όποιος πάλι κάνει τη φορολογική του δήλωση μέσα στον Αύγουστο, θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις από το τέλος Αυγούστου έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Η πρώη δόση θα είναι διπλή. Δηλαδή για φόρο 800 ευρώ, τα 200 ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος Αυγούστου ενώ θα καταβάλλονται και 100 ευρώ κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.

  1. Ανήκω στην κατηγορία των πληττόμενων. Τι θα ισχύσει κατά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων;

Θα υπάρξουν δύο βασικές διευκολύνσεις: Πρώτον, δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος. Και δεύτερον, δεν θα υπάρξει ο κίνδυνος να επιβληθεί φόρος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι σε τουλάχιστον μια από τις δύο προηγούμενες χρονιές, δεν θα έχει γίνει υπολογιστεί ο φόρος εισοδήματος με το σύστημα αντικειμενικών δαπανών.

  1. Ποιοι είναι οι πληττόμενοι;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες βάσει ΚΑΔ, οι μισθωτοί σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020, όσοι μπήκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα το οποίο κουρεύτηκε υποχρεωτικά. Δεν θα παίζει ρόλο το πόσο εισόδημα έχασε ο καθένας. Αν ανήκει σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες αυτομάτως θα απολαμβάνει των προνομίων του πληττόμενου.

  1. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που έκανα μέσα στο 2020 αντιστοιχούν στο 20 έως 30% του εισοδήματός μου. Θα πληρώσω πρόστιμο;

Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των πληττόμενων ή αν είστε φορολογούμενος ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα πληρώσετε πρόστιμο το οποίο θα υπολογίζεται με συντελεστή 11% επί της αξίας των πληρωμών που λείπουν. Δηλαδή το πρόστιμο θα είναι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με αυτό που προβλέπει ο νόμος

  1. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που έκανα μέσα στο 2020 αντιστοιχούν σε ποσοστό χαμηλότερο του 20% του εισοδήματος. Θα πληρώσω πρόστιμο;

Αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των πληττόμενων ή αν είστε φορολογούμενος ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα πληρώσετε κανονικά ολόκληρο το πρόστιμο το οποίο θα υπολογίζεται με συντελεστή 22%. Η βάση υπολογισμού του προστίμου θα είναι η αξία των συναλλαγών που υπολείπονται του 30% του εισοδήματος. Δηλαδή αν έχετε εισόδημα 20.000 ευρώ και έχετε κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές 3000 ευρώ (δηλαδή το 15% του εισοδήματος) θα πληρώσετε πρόστιμο 660 ευρώ (δηλαδή 3000 ευρώ επί 22%).

  1. Μέσα στο 2020 είχα έκτακτα εισοδήματα. Θα ληφθούν αυτά υπόψη για την αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα πρέπει να έχω πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά;

Όχι, θα εξαιρούνται. Ωστόσο, μένει να φανεί από την τροπολογία να οριστεί το ποια είναι τα έκτακτα εισοδήματα. Δηλαδή αν θα εξαιρούνται οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο καταπολέμησης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας ή και κάποια άλλα ποσά.  

  1. Μπορώ και τώρα να κάνω αίτηση για υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης με τη σύζυγο;

Από τη στιγμή που φέτος θα υπάρχει απαλλαγή από τεκμήρια και πρόστιμα για ηλεκτρονικές πληρωμές, μπορεί κάποιοι να θελήσουν να υποβάλλουν αίτηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση με τον ή τη σύζυγο. Γι’ αυτό η πλατφόρμα θα ανοίξει και πάλι ώστε οι σχετικές αιτήσεις να γίνουν μέχρι και τις 6 Μαΐου.

  1. Ο ενοικιαστής δεν μου πλήρωσε καθόλου ενοίκια μέσα στο 2020. Θα επιβαρυνθώ με φόρο;

Για το τμήμα του ενοικίου που έχει κουρευτεί δια νόμου, έχει ούτως ή άλλως αποσαφηνιστεί ότι δεν επιβληθεί φόρος. Για το τμήμα των ενοικίων που ο ενοικιαστής όφειλε να πληρώσει αλλά δεν το έκανε, δεν θα επιβληθεί φόρος υπό μια προϋπόθεση. Ότι ο ιδιοκτήτης θα κοινοποιήσει ένα εξώδικο καλώντας τον ενοικιαστή να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

  1. Πότε θα πληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ;

Θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν ανακοινώθηκε επίσημα (καθώς δεν χρειάζεται νομοθετική αλλαγή) αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι αρκεί φυσικά να μην έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News