Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 07:03
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αποφάσεις για τεκμήρια, δαπάνες, δόσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αποφάσεις για τεκμήρια, δαπάνες, δόσεις

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις τελικές του αποφάσεις για τον τρόπο υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι να νομοθετηθούν το ταχύτερο δυνατό οι προωθούμενες αλλαγές και να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αμέσως μετά το Πάσχα.

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, κρατούν «μικρό καλάθι» σχετικά με το αν θα υπάρξουν αποφάσεις που θα επιφέρουν αυξημένο δημοσιονομικό κόστος. Έτσι, η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος φέτος θα περιοριστεί μόνο στις δύο επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες ήδη κατατέθηκε η νομοθετική ρύθμιση (αγρότες και αλιείς) ενώ οι οριστικές αποφάσεις για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου μετατίθενται για τον Ιούνιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει πλήρη εικόνα για το ύψος των δηλωθέντων κερδών πριν προχωρήσει στην λήψη της τελικής απόφασης.

Τι θα προχωρήσει; Λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται και φέτος στην εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση για αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις από το τέλος Ιουλίου έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Πιθανό δε θεωρείται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί και φέτος το περυσινό σκηνικό, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης έως το τέλος Αυγούστου. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το πότε θα ξεκινήσει διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και –το κυριότερο- από το πότε θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών συζητά το ενδεχόμενο να θεσμοθετήσει και φέτος το κίνητρο εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου (με ένα ποσοστό περιξ της περιοχής του 2%).

Όσο για το πρόστιμο με το οποίο κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος, θεωρείται δεδομένο ότι η τελική απόφαση θα απαλλάσσει σχεδόν το σύνολο των φορολογουμένων ειδικά των πληττόμενων. Άλλωστε, είναι μια «γαλαντομία» που μπορεί να κάνει το υπουργείο Οικονομικών χωρίς δημοσιονομικό κόστος καθώς δεν έχει προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθεί κάποιο ποσό από αυτά τα πρόστιμα.

Αντίστοιχη αναμένεται ότι θα είναι η αντιμετώπιση και για το θέμα των τεκμηρίων. Ωστόσο, οι διευκολύνσεις αναμένεται ότι θα ισχύσουν μόνο για τους πληττόμενους. Ο διαχωρισμός των φορολογούμενων θα γίνει αυτόματα από την ΑΑΔΕ η οποία διαθέτει και όλη τη σχετική πληροφορία. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News