Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 08:23
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Προ των πυλών η παράταση – Το επικρατέστερο σενάριο

Φορολογικές δηλώσεις: Προ των πυλών η παράταση – Το επικρατέστερο σενάριο

Η προσπάθεια να ολοκληρωθεί γρηγορότερα φέτος η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να μην χρειαστεί να φτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού απέτυχε και φέτος. Το μόνο που μπορεί να κρατήσει κάποιος ως θετικό είναι ότι την αντίστοιχη περυσινή ημέρα είχαν υποβληθεί μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις λιγότερες.

Στα θετικά βέβαια και ο νέος μηχανισμός επιστροφών φόρου ο οποίος έχει ήδη αποφέρει περί τα 40 εκατ. ευρώ σε περίπου 175.000 φορολογούμενους. Δεδομένου ότι η 22α Μαίου μας βρίσκει με 1,5 εκατομμύριο ολοκληρωμένες δηλώσεις σε σύνολο τουλάχιστον 6,5 εκατομμυρίων, είναι δεδομένο ότι οδεύουμε για παράταση. Το κυρίαρχο σενάριο είναι ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουλίου και από εκεί και πέρα θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση (μη υπηρεσιακή) να σταθμίσει τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί για να λάβει τις αποφάσεις για πιθανές επόμενες παρατάσεις.

Μετρώντας από σήμερα και μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπολείπονται 39 ημέρες για να εκπνεύσει η προθεσμία. Δεδομένου όμως ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα νομικά πρόσωπα άνοιξε μόλις προχθές αλλά και ότι για να υποβληθούν πέντε εκατομμύρια δηλώσεις σε 39 ημέρες χρειάζεται να ξεκαθαρίζουν 129.000 δηλώσεις ημερησίως μαζί με τα Σαββατοκύριακα, η απόφαση για την παράταση είναι μονόδρομος. Το πιθανότερο είναι ότι η απόφαση για την νέα ημερομηνία θα ληφθεί πριν ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Άλλωστε, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, είναι πιθανό να υπάρξουν νέες βουλευτικές εκλογές πριν εκπνεύσει η σημερινή προθεσμία υποβολής δηλαδή πριν από τις 30 Ιουνίου.

Το δεδομένο είναι ότι δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων προς το παρόν. Δηλαδή, θα δοθεί περιθώριο υποβολής της δήλωσης μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε ταυτόχρονα να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Αν πάλι η επόμενη κυβέρνηση κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος χρόνος, τότε θα πάμε στην πεπατημένη των τελευταίων ετών. Δηλαδή, ταυτόχρονη πληρωμή πρώτης και δεύτερης δόσης χωρίς πρόστιμο. 

Διαβάστε επίσης: 

Εφορία: Ποιοι δικαιούνται άμεσα το ποσό επιστροφής φόρου και ποιοι όχι

Δέκα μυστικά στους κωδικούς του Ε1 για να πληρώσετε λιγότερο φόρο

Εφορία: Οκτώ τρόποι για να αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News