Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 17:55
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Εφορία: Ποιοι δικαιούνται άμεσα το ποσό επιστροφής φόρου και ποιοι όχι

Εφορία: Ποιοι δικαιούνται άμεσα το ποσό επιστροφής φόρου και ποιοι όχι

Περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την εφορία. Από το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση και έχει εκκαθαρισθεί, το 55,61% έχει επιστροφή και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους 39,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογουμένους η φορολογική διοίκηση προχωρεί σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος από την εφορία. Ποιοι όμως λαμβάνουν άμεσα το ποσό που δικαιούνται και ποιοι όχι;

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται. Οσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται από τις εφορίες, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει μικρή καθυστέρηση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος που υποβλήθηκαν μετά τις 30 Απριλίου και εφόσον υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, συμψηφίζονται.

• Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού να χορηγείται η έκπτωση 3%.

• Οσοι φορολογούμενοι δικαιούνται μεγάλη επιστροφή φόρου θα πρέπει να περιμένουν. Και αυτό καθώς οι ελεγκτές της εφορίας διενεργούν δεύτερο έλεγχο και εφόσον προκύψουν στοιχεία ζητείται από τον φορολογούμενο να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης διε-νεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Στο μεταξύ, από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης που έχουν εκκαθαρισθεί προκύπτει ότι το 70,23% των φορολογουμένων δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο στην εφορία ή θα έχει επιστροφή φόρου, ενώ το υπόλοιπο 29,77% θα λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

• Το 53,28% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 1.463.116 δηλώσεων οι 779.548 είναι μηδενικές.

• Για το 16,95% των φορολογουμένων ή 247.998 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 355 ευρώ.

• Το 29,77% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 435.569 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 356,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος γι’ αυτές τις δηλώσεις ανέρχεται στα 818 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι για τους οποίους θα προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν και έκπτωση.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του μήνα περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν περί τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που τους αναλογεί πρέπει να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News