Business & Finance Παρασκευή 31/03/2023, 09:45
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα κερδηθεί η «μάχη» του ΦΠΑ: Επέκταση POS με κανόνες και νέα κίνητρα 

Πώς θα κερδηθεί η «μάχη» του ΦΠΑ: Επέκταση POS με κανόνες και νέα κίνητρα 

Στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε νέους επαγγελματικούς κλάδους όπως ταξί, κομμωτήρια κλπ, αλλά και στην διασύνδεση των POS με την έκδοση φορολογικών αποδείξεων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης της φοροδιαφυγής. 

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς βάσει των οποίων το 33% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών έγινε ηλεκτρονικά. Και αυτό έχει παίξει ρόλο στη μείωση του «κενού» ΦΠΑ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. 

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως με την πληρωμή μέσω κάρτας αντιμετωπίζεται πλήρως η φοροδιαφυγή, καθώς το «χαρτάκι» από το POS δεν συνοδεύεται πάντα από την έκδοση απόδειξης. Ακόμη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν το τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και κάποιοι χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην εστίαση. Από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες. Ακόμη, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον Φορολογικό Μηχανισμό (ΦΗΜ). Εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη. Τέλος, ορισμένες επιχειρήσεις διαγράφουν τον τζίρο τους εκ των υστέρων.

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα προωθείται η διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με POS μέχρι τον Ιούλιο, ενώ τον Οκτώβριο θα διασυνδεθούν και οι τελευταίες 140.000, καθώς χρειάζεται αναβάθμιση ή αντικατάστασή τους. Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούνιο θα διασυνδεθούν υποχρεωτικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα 

Ως επόμενο βήμα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την επέκταση των POS στο σύνολο των επαγγελματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την επόμενη τετραετία, θα επανεξεταστούν τα κίνητρα και οι εκπτώσεις για τις πληρωμές με κάρτα, καθώς το μέτρο τις έκπτωσης φόρου δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. 

Ακόμη, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του έτους, να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση POS σε κλάδους που εξαιρούνται όπως είναι τα ταξί, τα θέατρα, τα κομμωτήρια, οι κινηματογράφοι και τα περίπτερα. Στόχος της κυβέρνησης, εφόσον ανανεωθεί η θητεία της είναι είναι το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων να παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι προθεσμίες και τα voucher

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News