Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 08:47
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Καταργούνται πιστοποιητικά – Αλλαγές στο Ε9

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Καταργούνται πιστοποιητικά – Αλλαγές στο Ε9

Στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων προσανατολίζoνται η Ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το υπουργείο Οικονομικών. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομιάς-γονικής παροχής και δωρεάς και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα πιστοποιητικά που σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης αλλά και αυτοματοποιήσεις.  

Στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της συλλογής των 17 δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα για την πώληση ενός ακινήτου. Αυτό θα γίνει στα τέλη του 2023 με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων, ο οποίος σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ θα διευκολύνει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων. 

Για παράδειγμα σχεδιάζεται η κατάργηση της προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις συμβολαίων με αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν τη φορολογητέα αξία τους.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα μπουν σε λειτουργία νέες ψηφιακές εφαρμογές που θα επιταχύνουν τη μεταβίβαση ακινήτου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν:

  • Την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
  • Την αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Σχεδιάζεται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην Καθημερινή, το επόμενο πρόβλημα που αναμένεται να επιλυθεί είναι της βεβαίωσης για μη οφειλή ΤΑΠ στους δήμους. Αν και το θέμα δεν σχετίζεται με την εφορία, ωστόσο η βεβαίωση ΤΑΠ και η αδυναμία έκδοσής της είναι η πρώτη αιτία που «χαλούν» τα συμβόλαια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι με την αγορά ακινήτων, υπάρχουν εστίες εντός των τειχών των δήμων και των εφοριών που αντιστέκονται στις αλλαγές και στη μείωση των δικαιολογητικών. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News