Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 08:31
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ ο ΕΝΦΙΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ ο ΕΝΦΙΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων για να διαπιστωθεί εάν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ 

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή (Α1100/2022) το έτος 2022 διενεργούνται έλεγχοι γραφείου από τα Τμήματα και Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της διαδικασίας του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 από συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και από προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται ότι:

  1. Απαγορεύεται κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται ή μεταβιβάζονται δικαιώματα επί ακινήτου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Εφορίας με το οποίο πιστοποιείται ότι ο φορολογούμενος έχει κάνει σωστά δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. και έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, για τα τελευταία 5 προηγούμενα έτη.
  2. Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου επί ακινήτου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται στην Απόφαση οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται και επιλέγονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου τα οποία περιλαμβάνονται στο Παράρτημα της απόφασης, αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να μην χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού για τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Τα πρόστιμα

Σε περιπτώσεις που εντοπιστούν παραβάσεις της νομοθεσίας προβλέπονται βαριά πρόστιμα.  Συγκεκριμένα όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υπόκεινται σε πρόστιμο ανά συμβολαιογραφική πράξη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμβαλλομένων, των ακινήτων ή των δικαιωμάτων επ’αυτών, το οποίο ορίζεται σε 2% επί της διαφοράς της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων για τα οποία επισυνάπτεται ανακριβές πιστοποιητικό, το οποίο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού δεν προκύπτει απώλεια φόρου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Ανακριβές είναι το πιστοποιητικό, στο οποίο δεν απεικονίζεται ορθά η φορολογική ταυτότητα του ακινήτου ή του δικαιώματος επί ακινήτου. Ως φορολογική ταυτότητα του ακινήτου νοείται το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και επιδρούν στον ορθό υπολογισμό του φόρου.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό, το πρόστιμο ορίζεται σε ένα τοις χιλίοις (1‰) επί της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων για τα οποία δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ανά συμβολαιογραφική πράξη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εκατό 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ. Εφόσον διαπιστωθεί από μεταγενέστερο έλεγχο, που θα διενεργηθεί εντός δεκαετίας από τον προηγούμενο έλεγχο, ότι συμβολαιογράφος, φύλακας μεταγραφών ή προϊστάμενος κτηματολογικού γραφείου προέβη στην ίδια παράβαση για το αυτό ακίνητο, το αναλογούν πρόστιμο διπλασιάζεται. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News